preskoči na sadržaj

Odluka o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2015. godine

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na svojim je internetskim stranicama objavilo Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2015. godine. U nastavku prenosimo Odluku u cijelosti.


Na temelju članka 143. stavaka 2. i 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (»Narodne novine«, br. 87/2008, 86/2009, 92/2010, 105/2010, 90/2011, 16/2012, 86/2012, 94/2013 i 152/2014), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 2. siječnja 2015. godine donijela

Odluku
o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2015. godine

I.

Ovom Odlukom utvrđuju se kriteriji i način sufinanciranja, odnosno financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2015. godine.

Ukoliko učenik ima mogućnost korištenja prijevoza vlakom i autobusom, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podmirivat će trošak prijevoza vlakom ako je:

 • adresa u mjestu prebivališta, odnosno boravišta učenika udaljena do 2 km od željezničke postaje,
 • vozni red prilagođen održavanju nastave.

II.

Učenici koji su u školskoj godini 2014./2015. upisali i redovito pohađaju srednju školu na području Republike Hrvatske, ostvaruju pravo na sufinanciranje 75% troškova međumjesnog javnog prijevoza ukoliko:

 • kupuju mjesečnu kartu za korištenje sredstava redovitog javnog prijevoza (autobus i vlak),
 • udaljenost od adrese u mjestu prebivališta, odnosno boravišta učenika do adrese u mjestu škole iznosi više od 5 kilometara.

Pravo sufinanciranja troškova javnog prijevoza prema kriterijima iz stavka 1. ove točke ne ostvaruje učenik:

 • koji je smješten u učeničkom domu koji se nalazi u istom mjestu njegova školovanja,
 • kojemu se troškovi prijevoza u cijelosti financiraju iz drugih izvora (učenici koji imaju prebivalište na otocima, programi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i dr.).

Ukoliko je cijena mjesečne učeničke karte za autobus veća od:

 • karte koju za mjesec plaćaju radnici, sufinancira se 75% cijene takve karte,
 • ukupnog iznosa pojedinačnih dnevnih karata za dane pohađanja nastave u mjesecu, sufinancira se 75% ukupnog iznosa pojedinačnih dnevnih karata za dane pohađanja nastave u mjesecu.

Pod javnim prijevozom učenika iz stavka 1. ove točke podrazumijeva se javni linijski prijevoz u cestovnom prometu (autobus) i javni prijevoz u željezničkom prometu (vlak).

Iznimno od stavka 4. ove točke, osnivači srednjih škola mogu organizirati posebni linijski prijevoz ukoliko zahtjev za sufinanciranje na mjesečnoj razini ne prelazi iznos zahtjeva za sufinanciranje troškova prijevoza za listopad 2014. godine.

Pod međumjesnim javnim prijevozom iz stavka 1. ove točke podrazumijeva se prijevoz između dvaju različitih mjesta - mjesta prebivališta, odnosno boravišta i mjesta škole, neovisno o tome ulaze li ta dva mjesta u sastav iste ili druge jedinice lokalne samouprave (općine ili grada).

Mjestom iz stavka 6. ove točke smatra se naselje sukladno Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (''Narodne novine'', br. 86/2006, 125/2006, 16/2007, 95/2008, 46/2010, 145/2010, 37/2013, 44/2013 i 45/2013).

III.

Ukoliko je cijena karte za autobus iz točke II. ove Odluke veća od:

 • 450 kuna za relaciju manju ili jednaku od 10 km, sufinancira se 75% od 450 kuna,
 • 650 kuna za relaciju veću od 10 km, a manju ili jednaku od 20 km, sufinancira se 75% od 650 kuna,
 • 800 kuna za relaciju veću od 20 km, a manju ili jednaku od 30 km, sufinancira se 75% od 800 kuna,
 • 950 kuna za relaciju veću od 30 km, a manju ili jednaku od 40 km, sufinancira se 75% od 950 kuna,
 • 1.100 kuna za relaciju veću od 40 km, a manju ili jednaku od 50 km, sufinancira se 75% od 1.100 kuna,
 • 1.300 kuna za relaciju veću od 50 km, sufinancira se 75% od 1.300 kuna.

IV.

Iznimno od točaka II. i III. ove Odluke učenici koji su u školskoj godini 2014./2015. upisali i redovito pohađaju srednju školu na području Republike Hrvatske ostvaruju pravo na financiranje 100% cijene mjesečne učeničke karte mjesnog i međumjesnog javnog prijevoza ukoliko su:

 • članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi,
 • članovi kućanstva s područja oštećenih ili uništenih poplavom na području Vukovarsko-srijemske županije (općine Gunja, Drenovci i naselje Strošinci u Općini Vrbanja).

Pravo financiranja troškova mjesnog i međumjesnog javnog prijevoza prema kriterijima iz stavka 1. ove točke ne ostvaruje učenik:

 • koji je smješten u učeničkom domu koji se nalazi u istom mjestu njegova školovanja,
 • kojemu se troškovi prijevoza u cijelosti financiraju iz drugih izvora (učenici koji imaju prebivalište na otocima, programi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i dr.).

Ukoliko je cijena mjesečne učeničke karte za autobus veća od:

 • karte koju za mjesec plaćaju radnici, sufinancira se 100% cijene takve karte,
 • ukupnog iznosa pojedinačnih dnevnih karata za dane pohađanja nastave u mjesecu, sufinancira se 100% ukupnog iznosa pojedinačnih dnevnih karata za dane pohađanja nastave u mjesecu.

V.

Jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradu Zagrebu mjesečno će se osigurati sredstva za troškove prijevoza učenika koji srednju školu pohađaju na njihovom području.

U mjesecu kada se nastava, sukladno Odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2014./2015., klase: 602-03/14-06/00064, urbroja: 533-25-14-0001, od 28. veljače 2014. godine, održava dio mjeseca, sufinancirat će se, odnosno financirati mjesečna odnosno pojedinačne karte za dane pohađanja nastave u mjesecu uzimajući u obzir najpovoljniji iznos.

VI.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mjesečno osigurava sredstva za troškove prijevoza učenika na temelju zahtjeva jedinica područne (regionalne) samouprave i Grada Zagreba, odnosno osnivača srednjoškolskih ustanova, koji se podnose do 20-og u mjesecu.

Zahtjevi iz stavka 1. ove točke obvezno sadrže fakture prijevoznika s popisom učenika iz točaka II. i IV. ove Odluke koji su iskoristili pravo na sufinanciranje, odnosno financiranje.

VII.

Iznimno, radi osiguranja namjenskog korištenja sredstava ostvarenih za sufinanciranje, odnosno financiranje troškova javnog prijevoza, u slučaju sumnje na nezakonito postupanje prijevoznika, osnivač temeljem vjerodostojne dokumentacije može sredstva doznačiti školi koju učenik pohađa ili samom učeniku.

Odredba iz stavka 1. ove točke primjenjuje se na sve nepodmirene obveze iz prethodnih razdoblja sufinanciranja, odnosno financiranja.

VIII.

Za provedbu ove Odluke zadužuje se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

IX.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u ''Narodnim novinama''.

Dokumenti:

 

Fotografija je preuzeta s internetske stranice http://www.freedigitalphotos.net/ (autor: Sujin Jetkasettakorn).

| 14. 1. 2015. u 08:47 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

1632. - rođen Baruch de Spinoza, nizozemski filozof, s Renéom...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr
preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr