preskoči na sadržaj
| 6. 1. 2016. u 21:50 sati | pošalji link
Vijesti iz škola

Sve osnovne i srednje škole Republike Hrvatske pozvane su na sudjelovanje u stvaranju ove rubrike. Saznajte više...

Ukoliko želite predložiti vijest ispunite formular 'Podaci o autoru vijesti' (ulogirajte se sa svojim elektroničkim identitetom u HUSO sustavu) te unesite prijedlog vijesti. Molimo da obratite pozornost na Pravila za pisanje.

    

“Manje soli - više zdravlja“

Na poziv Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hrane i Dana kruha, učenici i profesori Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj iz programa prehrana, u prostorijama zavoda u Splitu održali su stručno predavanje i radionicu „Uloga kuhinjske soli u tehnologiji kruha i testiranje potrošača na prihvatljivost kruha sa smanjenom količinom soli.“


Skup je otvorila i posjetitelje pozdravila  dr. Majda Gotovac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Uvodno predavanje pod nazivom  „Zašto je prehrana s niskim udjelom soli važna za zdravlje?“ održala je Branka Medvidović, dr. med., spec. epidemiologije iz NZJZ SDŽ. O ulozi kuhinjske soli u tehnologiji kruha i u hrani općenito govorila je prof. Marija Rapanić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, a o zamjenama  za sol, prehrambenim aditivima i novim okusima hrane govorila je prof. Ružica Budimir, dipl. ing. prehrambene tehnologije iz SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić-Nehaj.

Začinsko bilje kao zamijena za sol  i postizanje  slanog  okusa u kruhu predstavile su učenice 4.e razreda zanimanja tehničar nutricionist: Adriana Gullia Agatić, Doris Ćosić , Martina Čurepić i Kristina Očkovsky. Ugodan  miris  i opuštenu atmosferu dale su biljke iz začinskg vrta SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić-Nehaj koje su posjetitelji  sa zanimanjem razgledali. Prezentaciju su prisustvovale i ravnateljica škole prof. Marija Kezele i  pedagoginja prof. Sanja Rozga.

Nakon predavanja održana je radionica, degustacija uzoraka kruha sa smanjenom  količinom soli i začinskim biljem te senzorsko ocjenjivanje pomoću hedonističke skale i ispunjavanje ocjenskih listića.

Uzorke kruha u školskom praktikumu pripremili su učenici zanimanja tehničar nutricionist i profesorice: Anđelka Prlić, dipl. ing. preh. tehnologije, Petrana Pupić, dip. ing. preh.tehnologije – nutricionist i Miranda Mendeš, dipl. ing.preh. tehnologije. Pripremljena su 4 kodirana uzorka kruha s različitim količinama soli. 0% soli uz dodatak začinskog bilja - zamjena za sol, 0,5 % soli, 1,0 % soli I 1,5% soli.

Cij radionice bio  je testirati potrošače – posjetitelje kako prihvaćaju kruh sa smanjenom količinom soli, da bi se radi zaštite zdravlja, mogla razmotriti i provesti mogućnost smanjivanja soli u kruhu za određeni postotak.

Obično se dodaje do 2% soli u kruh. Konzumiranjem samo dvije kriške kruha unesemo u organizam oko 1,5 g NaCl od ukupno  5 g što bi bilo dovoljno dnevno. Odrasle osobe i djeca u Hrvatskoj unose previše soli, prosječno (odrasli 11,6 g) što je dvostruko više od  preporučenog  unosa.

U razgovoru za vrijeme radionice i prvim utiscima kušanja kruha sa manje soli može se zaključiti da bi 1,5 % soli u kruhu bilo prihvatljivo. Kruh s još manje soli ostavio je slabiji dojam kod posjetitelja.

Dojmove o kruhu posjetitelji su iskazali pomoću hedonističke skale od 1 - 9 .

Nakon što učenici statistički obrade radne listiće (N = 50) o rezultatima će izvijestiti Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst: Ružica Budimir, dipl.ing.preh. tehnolog.

 

| 19. 10. 2015. u 19:33 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Autorska prava

Donosimo rad Tee Hrgović, učenice 2.a razreda Gimnazije Vukovar. Učenički je uradak nastao na nastavi informatike u sklopu obrade prezentacijskih tehnika i sadržaja koji se u prezentacijama koriste pri čemu je naglasak...

Nastavni materijali

Toogle mask

U datoteci se nalazi video priručnik s potrebnim materijalima za izradu vježbe u alatu za obradu slike GIMP. 

Audio&video

Slovo zakona

Pravni se propisi vrlo često mijenjaju, pa građani  često ne znaju koja su njihova prava, ali i obveze u postojećim pravnim okvirima. U emisiji „Slovo zakona“...

1862. - rođen Claude Debussy, francuski kompozitor, tvorac novog...

Copyright © 2010 CARNet. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNet.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr