preskoči na sadržaj
| 6. 1. 2016. u 21:50 sati | pošalji link
Vijesti iz škola

Sve osnovne i srednje škole Republike Hrvatske pozvane su na sudjelovanje u stvaranju ove rubrike. Saznajte više...

Ukoliko želite predložiti vijest ispunite formular 'Podaci o autoru vijesti' (ulogirajte se sa svojim elektroničkim identitetom u HUSO sustavu) te unesite prijedlog vijesti. Molimo da obratite pozornost na Pravila za pisanje.

    

“Manje soli - više zdravlja“

Na poziv Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hrane i Dana kruha, učenici i profesori Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj iz programa prehrana, u prostorijama zavoda u Splitu održali su stručno predavanje i radionicu „Uloga kuhinjske soli u tehnologiji kruha i testiranje potrošača na prihvatljivost kruha sa smanjenom količinom soli.“


Skup je otvorila i posjetitelje pozdravila  dr. Majda Gotovac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Uvodno predavanje pod nazivom  „Zašto je prehrana s niskim udjelom soli važna za zdravlje?“ održala je Branka Medvidović, dr. med., spec. epidemiologije iz NZJZ SDŽ. O ulozi kuhinjske soli u tehnologiji kruha i u hrani općenito govorila je prof. Marija Rapanić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, a o zamjenama  za sol, prehrambenim aditivima i novim okusima hrane govorila je prof. Ružica Budimir, dipl. ing. prehrambene tehnologije iz SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić-Nehaj.

Začinsko bilje kao zamijena za sol  i postizanje  slanog  okusa u kruhu predstavile su učenice 4.e razreda zanimanja tehničar nutricionist: Adriana Gullia Agatić, Doris Ćosić , Martina Čurepić i Kristina Očkovsky. Ugodan  miris  i opuštenu atmosferu dale su biljke iz začinskg vrta SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić-Nehaj koje su posjetitelji  sa zanimanjem razgledali. Prezentaciju su prisustvovale i ravnateljica škole prof. Marija Kezele i  pedagoginja prof. Sanja Rozga.

Nakon predavanja održana je radionica, degustacija uzoraka kruha sa smanjenom  količinom soli i začinskim biljem te senzorsko ocjenjivanje pomoću hedonističke skale i ispunjavanje ocjenskih listića.

Uzorke kruha u školskom praktikumu pripremili su učenici zanimanja tehničar nutricionist i profesorice: Anđelka Prlić, dipl. ing. preh. tehnologije, Petrana Pupić, dip. ing. preh.tehnologije – nutricionist i Miranda Mendeš, dipl. ing.preh. tehnologije. Pripremljena su 4 kodirana uzorka kruha s različitim količinama soli. 0% soli uz dodatak začinskog bilja - zamjena za sol, 0,5 % soli, 1,0 % soli I 1,5% soli.

Cij radionice bio  je testirati potrošače – posjetitelje kako prihvaćaju kruh sa smanjenom količinom soli, da bi se radi zaštite zdravlja, mogla razmotriti i provesti mogućnost smanjivanja soli u kruhu za određeni postotak.

Obično se dodaje do 2% soli u kruh. Konzumiranjem samo dvije kriške kruha unesemo u organizam oko 1,5 g NaCl od ukupno  5 g što bi bilo dovoljno dnevno. Odrasle osobe i djeca u Hrvatskoj unose previše soli, prosječno (odrasli 11,6 g) što je dvostruko više od  preporučenog  unosa.

U razgovoru za vrijeme radionice i prvim utiscima kušanja kruha sa manje soli može se zaključiti da bi 1,5 % soli u kruhu bilo prihvatljivo. Kruh s još manje soli ostavio je slabiji dojam kod posjetitelja.

Dojmove o kruhu posjetitelji su iskazali pomoću hedonističke skale od 1 - 9 .

Nakon što učenici statistički obrade radne listiće (N = 50) o rezultatima će izvijestiti Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst: Ružica Budimir, dipl.ing.preh. tehnolog.

 

| 19. 10. 2015. u 19:33 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Dan broja Pi

Donosimo vam rad Mislava Božića, učenika 2a razreda Gimnazije Vukovar. Povodom Dana broja Pi Mislav je izradio infografiku u obliku kratkog podsjetnika na značajne događaje povodom ovog datuma.

Nastavni materijali

European painters

Igra spajanja u nizove: imena slikara, države i stoljeća u kojem je živio.

Audio&video

Stigla je pošta

Ako vas zanima što rade učenici i učitelji diljem Hrvatske, kamo idu i tko ih posjećuje, s kakvim se problemima susreću i kakva rješenja pronalaze slušajte...

1655. - nizozemski matematičar, fizičar i astronom na današnji...

Copyright © 2010 CARNet. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNet.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr