preskoči na sadržaj
| 6. 1. 2016. u 21:50 sati | pošalji link
Vijesti iz škola

Sve osnovne i srednje škole Republike Hrvatske pozvane su na sudjelovanje u stvaranju ove rubrike. Saznajte više...

Ukoliko želite predložiti vijest ispunite formular 'Podaci o autoru vijesti' (ulogirajte se sa svojim elektroničkim identitetom u HUSO sustavu) te unesite prijedlog vijesti. Molimo da obratite pozornost na Pravila za pisanje.

    

Kaštelanski srednjoškolci na otvaranju Kreativnog proljeća

Autor: Mirna Luketin

Manifestacija Kreativno proljeće svečano je otvorena 9. travnja 2018. godine u sućuračkoj Nadbiskupskoj palači. Kroz brojna događanja, narednih sedam tjedana, kaštelanski pojedinci, ustanove i udruge moći će pokazati javnosti svoje kreativne aktivnosti.

 


Već na samom otvaranju manifestacije, na večeri posvećenoj kaštelanskom vinogradarstvu i vinarstvu, priliku da pokažu svoju gastronomsku umješnost imali su učenici prehrambene struke i njihovi strukovni nastavnici Srednje škole Braća Radić u Kaštel Štafiliću – Nehaju.

Nakon uvodnih pozdravnih govora i tri kratka tematska predavanja, među kojima i nastavnika stručnih predmeta poljoprivrede Živka Skračića o Babici i Crljenku kaštelanskom, slijedila je degustacija jela antičke kuhinje koje su pripremili učenici pod vodstvom  svojih nastavnica.

U davnim vremenima, antička jela su pripremana uglavnom bez mesa uz obilno korištenje žitarica, grahorica, ribe, sira i različitih začina. Gostima je ponuđeno varivo od slanutka, graha i leće, kuhano u vinu s dodatkom inćuna, maslinovog ulja i začina. Uz varivo se mogao jesti libum (beskvasni žrtveni kruh sa sirom i jajima) ili lebum (u kojem ima kvasa, mlijeka, sira, jaja, maslina i meda). Od slatkih rimskih delicija na stolu su se našle savillum (pogačice slične libumu, ali slatke, s medom i makom) te patina od jabuke (sočni kolač od jabuke, prošeka, meda, maslinovog ulja, limuna i začina). Pravi užitak bio je conditum paradoxum, aromatično začinjeno vino (korišteno je Nehajsko bijelo, proizvedeno u školskom podrumu), s dodacima lovora, šafrana, papra, datulja i meda. 

Prisutni sudionici otvaranja prvog tjedna manifestacije posvećenog vinu, pohvalili su neobičan meni, uspješno pripremljena jela i trud učenika i nastavnika. U dobrom raspoloženju i uz klapu Sv. Jeronim, imali su potom prigodu kušati i kaštelanska vina proizvedena u domaćim konobama.

 

Priloženi dokumenti:
Stol_s_ponudom_antickih_jela.png (888.35 KB)
| 10. 4. 2018. u 13:07 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Animacija Pravila za rad na siguran način pri strojnoj obradi

Industrijska strojarska škola iz Zagreba strukovna je škola i učenje je temeljeno na radu pa je kultura sigurnosti iznimno važna. Između ostalih aktivnosti vezanih za kulturu sigurnosti i zaštite zdravlja...

Nastavni materijali

Kako učiti?

Savjeti o tome kako učiti i literatura za daljnje čitanje.

Audio&video

Vodič za moderna vremena

Emisija koja govori o fenomenima modernog života, ekonomiji i tehnologiji. U njoj možete saznati što su to krvavi dijamanti, kako se obraniti od kompjutorskih...

1874. - na svečanom otvorenju Sveučilišta, ban Ivan Mažuranić...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr