preskoči na sadržaj

Knjiga dojmova za e-Škole scenarije poučavanja

U šk. god. 2016./2017. učenici 7. razreda jedne ne e-Škole OŠ Čeminac, Čeminac i e-Škole OŠ Vijenac, Osijek obilježili su videokonferencijskim satom Dan broja Pi prema nekoliko predloženih aktivnosti u scenariju poučavanja Čudesan broj π . Marljivi učenici 7. razreda OŠ Vijenac prema C. aktivnosti u scenariju poučavanja Potraga za rješenjem tragali su za rješenjima sustava dviju linearnih jednadžbi s dvjema nepoznanicama. Prema toj odlično osmišljenoj aktivnosti učenici 2. a, 2.b i 6. b razreda zajedno su izradili zadatke u korelaciji matematike, vjeronauka i engleskog jezika na temu Ususret Uskrsu. Sve pohvale autorima za matematiku na super idejama u scenarijima poučavanja koje ćemo i nadalje primjenjivati u nastavi! 

Tanja Paris


U sklopu tematske jedinice Prehrambeni stilovi (Zdravstveni odgoj) koja je sastavni dio programa na Satu razrednika za 1. razred srednje škole, implementirali smo (Gimnazija Vukovar) segmente scenarija Protein je in i u potpunosti je opravdana navedena korelacija i interdisciplinarnost: Osobni i socijalni razvoj, zdravlje, sigurnost i zaštita okoliša i uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije, a provodeći navedene aktivnosti ostvarili smo sljedeće ishode: naučili smo razlikovati nutritivno bogatu hranu od hrane s praznim kalorijama (C) i izraditi jelovnik prema specifičnim potrebama pojedinca (C). 

Posebno interesantno je bilo u fazi korištenja demo verzije računalnog programa: Program Prehrane 5.0 kojeg smo koristili za izradu raznovrsnih i uravnoteženih jelovnika i plana tjelesne aktivnosti. S obzirom da se u informatici bavimo programiranjem, na ovu temu smo u sklopu tematske cjeline Struktura programa u Pythonu i izradili program koji nam je na osnovu unosa tjelesne težine i kvadrata visine osobe, izračunavao BMI (Indeks tjelesne mase -Body Mass Index) i ispisivao poruku o procjeni uhranjenosti. Scenarij svakako potiče aktivnost učenika na satu, promišljanje o temi te na samostalno nadograđivanje znanja. Ono što ističem kao jednu od najpozitivnijih strana scenarija je što čini vidljivom mogućnost primjene usvojenih znanja u stvarnom svijetu.

Sanja Pavlović Šijanović


 

Zanimljivi komentari CUC sudionika (anonimne ankete)

Više međunarodnih predavača koji bi predstavili rezultate istraživanja utjecaja tehnologije na ishode učenja učenika.


Super je sve, nemojte se pokvariti. I nadam se da ću stići napraviti i prijaviti rad za idući CUC.


Možda ponavljanje nekih predavanja jer je nemoguće biti na više zanimljivih predavanja jer su u isto vrijeme.


Odlična organizacija i izuzetna stručnost i uslužnost svih CARNetovaca. Od srca Vam hvala za sve što činite. Hvala.


Vrlo su zanimljive i radionice i predavanja. Smatram da bi bilo bolje da su radionice u suprotnom terminu od predavanja.


Radionice su vrlo brzo popunjene pa bi se možda moglo razmišljati o mogućnosti većeg broja sudionika na radionicama.


Sve je super organizirano. Sve pohvale i podrška CARNetovcima. Odlična atmosfera.


 

Knjiga dojmova za domene

 

Radim u srednjoj školi i uslugu koristim u sklopu nastave, za početak učenja objavljivanja sadržaja na webu i rada s WordPressom kada svi učenici moraju registrirati svoju domenu i aktivirati 3u1 uslugu. (Kasnije prelazimo na vlastiti hosting i instalaciju WP.) Meni osobno sjedište služi za objavu zadataka i materijala za učenje/ponavljanje i usluga from.hr mi je sasvim dovoljna za to za što je koristim. Da ima i manje mogućnosti bila bi mi dobra. :)

Općenito mislim da je usluga odlična, promovira hrvatski domenski prostor i usluge hr hostinga, a registracija je maksimalno pojednostavljena. Jedino što se mogu provući i imena koja nisu oblika ime-prezime pa mi to donekle predstavlja smetnju u pristupu učeničkim blogovima.

Tema bi moglo biti i više, a osobito mi se sviđaju teme koje unutar sebe imaju mogućnost dodavanja korisničkog CSS-a. No, čini mi se da je usluga slabo poznata i trebalo bi poraditi na njenoj promociji, a tekst na stranici usluge je previše tehnički za običnog korisnika. Ipak, još ću jednom istaknuti da je usluga odlična!

Barbara Smilović, prof. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka


 

Zahvaljujem se CARNetu na uslugama koje mi pruža potpuno besplatno, tj. na domeni i hostingu mojih osobnih web stranica.

Zadovoljstvo mi je napomenuti da su u dosadašnjem korištenju vaših usluga nisam imao nikakvih poteškoća, a sve moje upite i zahtjeve CARNetov helpdesk rješavao je u izuzetno kratkom roku. Svaka pohvala!

Domagoj Sajter, prof.


 

Redoviti sam korisnik vaše usluge i iskreno Vam kažem kako sam od samog početka jako zadovoljna dobivenom uslugom.

Pored svih prednosti koje vaša usluga nudi, također moram pohvaliti i početne informacije koje nudite te vašu strpljivost pri odgovaranju na svoja moja pitanja. Izuzetno sam zadovoljna svojom stranicom a i komentari mojih korisnika su također redom pozitivni.

Ivana Golić, prof.


 

Izuzetno sam sretan i zahvalan što mogu održavati svoju osobnu mrežnu stranicu na domeni .from.hr i uređivati iste putem Wordpressa!

Želio bih da ova izuzetna usluga bude i dalje dostupna te također s još više dodatnih mogućnosti, plug-inova, tema i svega onoga što nama nastavnicima pomaže u svakodnevnom radu. Čestitam!

Damir Vrbanec, nastavnik, IV. osnovna škola Varaždin


 

Uslugu from.hr, koristim u smislu svojeg radnog portala za pripremu nastave u školi, nešto kao radna bilježnica (za pripremu i ostvarivanje nastavnog procesa). Vrlo mi pomaže jer ne moram materijale nositi na usb ili sličnim memorijama, već su dostupni u svakom trenutku.

Koristim je i u privatne svrhe, jer se stranice se mogu lozinkom zaštititi, vrlo korisno. Uglavnom vrlo sam zadovoljan tom uslugom, njezinim jednostavnošću, ali i sigurnošću. Sve pohvale i nastavite i tako dalje.

Josip Rukelj, nastavnik


 

Knjiga dojmova za e-Upise

 

Uvođenje elektroničkih upisa bitno je pojednostavilo i olakšalo rad školskim upisnim povjerenstvima. To se posebno odnosi na jednostavnije planiranje upisa, praćenje njegova tijeka, kao i na statističku obradu konačnih rezultata upisa. Sve su informacije dostupne vrlo pregledno i uz svega nekoliko klikova mišem. Osim toga, elektronički upisi učinili su čitav postupak upisa učenika u srednju školu dostupnijim i transparentnijim.

Darko Maltar, prof. Druga gimnazija Varaždin


 

S obzirom da živimo u svijetu tehnologije koja je postala dio naše svakodnevnice kako u poslovnom tako i u privatnom životu, smatram da je uvođenje elektronskog oblika upisa u škole ono što je bilo potrebno. Takvim je oblikom upisa učenicima dopušteno izabrati više škola i imaju mogućnost redovito pratiti rang ljestvice i na vrijeme reagirati ako nemaju dovoljan broj bodova za onu školu koja im je prioritet. Ono što mislim, prema dosadašnjem iskustvu, učenici i roditelji trebaju pažljivije vidjeti što je prijavnica, a što upisnica i gdje se dostavljaju navedene. Međutim, kako idemo putem informatizacije možda u daljnoj budućnosti ne bude ni prijavnice ni upisnice. :)

Jelena Coce, pedagoginja, Osnovna škola „Petar Berislavić“, Trogir


 

E-Upisi s distance od par godina iskustva funkcioniraju uredno. Suradnja s CARNetom je brza i efikasna. Vidljiva poboljšanja aplikacije su nastala kao rezultat zajedničkog rada na terenu i u centru. Telefonski brojevi svih službi su također vrlo praktični jer upisno povjerenstvo u vrlo kratkom roku može doći do traženih podatka i otkloniti eventualni problem. Proces prijava pratimo iz trena u tren i nadamo se najboljem :-), a učenike prema potrebi kontaktiramo direktno ili uz pomoć OŠ, ali u rijetkim slučajevima.

Same upise organiziramo po "starom" principu. Nastavnici dežuraju na upisima i upoznaju svoje buduće učenike, iz godine u godinu dobivamo vrlo pozitvnu povratnu ocjenu od učenika i roditelja koji budu prezadovoljni takvom dobrodošlicom, pripremljenim materijalima te samom činjenicom da ih ne dočekuju polusatni red.

Podatci se automatski prebacuju u e-Maticu što znatno olakšava posao razrednicima. Zaključujem da se proces e-Upisa ustalio i treba nastaviti u tom smjeru, međutim strukovnim školama (kao što je naša) jako je važan svaki učenik i taj je živi kontakt itekako bitan.

Upisno povjerenstvo Srednje škole "Braća Radić", Kaštel Štafilić – Nehaj


 

Tijekom upisa u srednju školu upisivao sam se preko interneta putem CARNetove stranice upisi.hr. S upisima preko internet nisam imao nikakvih problema, već sam se lako snalazio i bez stresa upisao srednju školu. Pri odabiru škola na stranici nije bilo nejasnoća, već mi se čini da je puno lakše i jednostavnije upisati se u srednju školu preko interneta nego putem “papirologije” koju je prošla moja starija sestra. 😊 I super je što možeš promatrati svoju poziciju na rang listi cijelo vrijeme.

Puno sreće novi srednjoškolcima!!

Ruđer Brkić, učenik 16. godina


 

Iz perspektive mame čija se kćer upisivala prošle godine u srednju - i uspješno se upisala u željenu školu - čini mi se da su roditelji zabrinutiji oko cijelog procesa upisa od same djece. Možda i kasna objava kriterija i rokova o upisu učenika koju donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja doprinosi neizvjesnosti (kraj svibnja 2016.) i utječe dodatno na zabrinutost roditelja. Smatram da se ta odluka može donijeti puno ranije te da roditelji i djeca trebaju biti ranije upoznati s rokovima.

Proces registracije učenika i dodjele korisničkih imena i lozinki, kao i prijava u sustav upisi.hr vrlo je intuitivan i nismo imali nikakvih poteškoća prilikom odabira željenih programa. Smatram da bi se eventualno kod škola, odnosno programa kod kojih se zahtijeva dodatna provjera znanja, moglo jasnije označiti do kojeg se krajnjeg roka ti programi mogu prijavljivati. Nakon toga samo preostaje praćenje poretka do zaključivanja lista. Bez straha i sretno svima. ;) 

Gordana Borić, majka učenice I. razreda


 

Knjiga dojmova za e-Dnevnik

 

U našoj školi koristimo e-Dnevnik već tri godine. Prvotna negodovanja pojedinih profesora prilikom najave uvođenja e-Dnevnika brzo su se pretvorila u salve pohvala i odobravanja. e-Dnevnik je uvelike olakšao posao razrednicima i profesorima no također i nama stručnim suradnicima. Sada mogu bilo kada bilo gdje u nekoliko klikova mišem doći do željenih informacija o učenikovom uspjehu, izostancima, bilješkama o napretku i sl.

Marin Perinić, e-Dnevnik administrator, Pomorska škola Zadar


 

Prednosti korištenja e-Dnevnika, u odnosu na klasični "papirnati" dnevnik su višestruke. Od one najbanalnije - ne morate trčati u zbornicu, kako biste predali razrednu knjigu sljedećem predavaču, e-Dnevnik je dostupan svakom učitelju. e-Dnevniku u isto vrijeme može pristupiti i više korisnika. Informacije poput upisivanja nastavnih jedinica, bilješki i sličnog, učitelj može unositi u bilo koje vrijeme, u zbornici, od kuće, bilo gdje sa svog računala.

e-Dnevnik koristi i klasične mogućnosti računala: od najjednostavnijeg kopiranja/lijepljenja sadržaja, do rada s grupom elemenata. Npr. jednokratnim upisivanjem iste zabilješke grupi učenika, ili cijelom razredu; upisivanja iste nastavne jedinice u blok-sat i sl. Bilješke unesene grupi učenika mogu se posebno uređivati za svakog učenika ponaosob. Jednako tako je i s upisom ocjena. Nastavne jedinice više se ne upisuju bezbroj puta, u svaku razrednu knjigu. Dovoljno ih je upisati jednom, a potom kopirati u dnevnike odgovarajućih razreda.

e-Dnevnik slijedi korak vremena u kojem živimo, informatičke tehnologije olakšavaju i pojednostavljuju administrativni rad učitelja. Iza e-Dnevnika stoji ekipa vrsnih programera. U interakciji s učiteljima redovito unapređuju aplikaciju i prilagođavaju je potrebama struke.

Alen Horvat, učitelj informatike, OŠ Jabukovac – Zagreb


 

U srednjoj školi Vela Luka školske godine 2013./2014.  klasični „papirnati„ dnevnici su otišli  u povijest, a zamijenili su ih školski dnevnici u digitalnom obliku odnosno e-Dnevnik.

Nastavnici i svi korisnici naše škole izrazito su zadovoljni korištenjem e-Dnevnika i imaju samo riječi hvale u primjeni istog. Brojne su prednosti e-Dnevnika kako za nastavnike tako i za učenike i roditelje. Olakšava posao razrednicima, jer je povezan s e-Maticom, nastavnici više ne mogu gledati ocjene iz drugih predmeta pa mogu  objektivnije ocjenjivati, a roditelji  u svakom vremenu mogu imati uvid u ocjene, ali i izostanke svoje djece.

Sve u svemu ocjena SUPER ODLIČAN za korištenje i uvođenje e-Dnevnika u nastavni proces!

Ofelija Dragojević, ravnateljica i e-Dnevnik administratorica, Srednja škola Vela Luka


 

U e-Dnevnik, web aplikaciju za vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku, naša škola, OŠ-SE Gelsi iz Rijeke, uključila se početkom školske godine 2015/2016.

Moji kolege i ja kao administrator izuzetno smo zadovoljni aplikacijom koja ima sve funkcionalnosti postojeće razredne knjige, uz dodatne mogućnosti kroz sustav izvještaja koji omogućavaju analize pri pedagoškom praćenju i izradi izvještaja koji se pripremaju za sjednice, te jednostavnoj izradi tablica s raznim podacima o učenicima. Izrada raznih izvještaja je brza, jednostavna i pouzdana.

Jednostavnost i brzina upisivanja bilješki o praćenju rada i napretka učenika povećala je kvalitetu samih zabilješki koje su sada puno detaljnije jer učitelji nisu ograničeni prostorom koji je u papirnatom obliku bio vrlo malen.

Za mene osobno, kao administratora škole, uvođenje e-Dnevnika jednim dijelom je povećalo obim posla (brisanje krivih unosa učitelja na početku korištenja; edukacija učitelja), ali i smanjilo (ispravak pogrešaka na svjedodžbama). Sada, u drugoj godini korištenja e-Dnevnika, pogreške učitelja su vrlo rijetke, pa je potreba za intervencijom administratora sve rjeđa.

Suradnjom s CARNetom jako sam zadovoljna. Kad god smo naišli na određeni problem, služba Helpdeska je spremno pomagala, rješavala problem u najbržem mogućem roku i, ako je bilo potrebe, nadograđivala sustav.

Naša je škola s nastavom na talijanskom jeziku pa je zbog te specifičnosti i moja suradnja i komunikacija s CARNetom češća. Budući je e-Dnevnik dvojezični, trebalo je mijenjati određene izraze kako bi bili usklađeni s gramatičkim zakonitostima talijanskog jezika, ali i informatički ispravni.

U našoj školi ima odjeljenja s cjelodnevnom nastavom, još jedna specifičnost, i CARNet nam je izašao u susret, te nadogradio sustav kako bi učiteljima olakšao unos organiziranog slobodnog vremena.

Kao učitelj razrednik, izuzetno sam zadovoljna upotrebom e-Dnevnika. Iz razgovora s kolegicama i kolegama učiteljima razvidna je visoka razina zadovoljstva. Stručnoj službi i ravnatelju, olakšan je i pojednostavljen pregled razredne knjige.

Snežana Kranjec, učitelj razredne nastave i administrator, OŠ-SE Gelsi, Rijeka


 

e-Dnevnik, nakon što je prilagođen za glazbene škole, se pokazao jednostavniji i lakši za korištenje od papirnate verzije. Osim povezanosti e-Dnevnika i e-Matice, pregled izostanaka i ocjena od strane roditelja online, da navedem samo neke prednosti, postoje i one nadogradnje koje su napravljene ciljano za glazbene škole. Dnevnici rada za pojedinačnu, odnosno individualnu nastavu i mogućnost unosa svih onih elemenata koje nalazimo i u papirnatoj verziji, realizacije sati i rasporeda sati za glazbene škole.

Zorislav Frančišković, e-Dnevnik administrator, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci


 

e-Dnevnik mi je olakšao administrativni dio nastavničkog i razredničkog posla. Upis nastavnog sata je brži, sustav automatski broji upisane satove, moguće je automatski upisati bilješku za cijeli razred kao i elemente ocjenjivanja (nije potrebno upisivati za svakog učenika posebno).

Kako su sustavi e-Matice i e-Dnevnika međusobno povezani nije potrebno upisivati učenike u imenik na početku svake školske godine, nego se oni automatski prebacuju. Osim toga i ocjene se automatski prebacuju te nije potrebno rukom ispisivati svjedodžbe.

Statistike neophodne za utvrđivanje općeg uspjeha, izostanaka i odgojnih mjera također nije potrebno izračunavati, potrebno je samo otvoriti odgovarajuću rubriku u e-Dnevniku.

Lorana Antunac, razrednica i nastavnica, Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik

 
 
 
Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Vijesti iz škola

Mladi vozači u cestovnom prometu

Sigurnost prometa u najvećem dijelu bavi se zapravo prometnim nesrećama kao elementom sustava, koje se ističu kao jedan od najvećih negativnih učinaka prometa na društvo. One se smatraju prvim uzrokom smrti mladih...

1841. - rođen Auguste-Pierre Renoir, francuski slikar, grafičar i...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr
preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr