preskoči na sadržaj
| 17. 6. 2020. u 11:32 sati | pošalji link
Iz prakse

Podijelite svoje primjere dobre prakse s kolegama

 

Ako želite predložiti tekst za objavu ispunite formular 'Podaci o autoru' (ulogirajte se sa svojim elektroničkim identitetom u HUSO sustavu: ime.prezime@skole.hr) i unesite prijedlog teksta. Molimo da obratite pozornost na Pravila za pisanje i uputstva Kako objaviti tekst?

 

Vijest će biti odobrena i objavljena u roku od 4 radna dana.

Tema Svjetskog dana hrane pod nazivom "Odgajati, Njegovati, Održavati. Zajedno".

U Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića Sinj svake se godine 16. listopada, tradicionalno obilježava Svjetski dan hrane pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda. Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane je pod nazivom "Odgajati, Njegovati, Održavati. Zajedno. - Grow, Nourish, Sustain. Together". 


Cilj događaja je jačanje svijesti kod učenika i javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu, ojačanje solidarnosti zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Učenici 2. a razreda, zanimanja ekonomist Svjetski dan hrane obilježili su u sklopu nastavnog predmeta Društveno odgovorno poslovanje i na eTwinning platformi s nastavnicom Nadom Ratković i eTwinnerima iz Europe. Zajedno su jedan dan posvetili važnosti prehrane, poboljšanju kvalitete hrane u prehrambenom lancu i zajedništvu u suzbijanju gladi u svijetu što sami naslov potvrđuje. 

Globalna zdravstvena kriza uzrokovana COVID-19 potaknula je učenike škole kao i mnoge širom svijeta na razmišljanje o istinski bitnim temama koje se odnose na najosnovnije potrebe. Kada se govori o osnovnim potrebama hrana se smatra temeljem i suštinom života. 

Na platformi eTwinning je organiziran mrežni događaj povodom Svjetskog dana hrane pod nazivom "Grow, Nourish, Sustain. Together", koji su učenici 2. a razreda zanimanja ekonomist u sklopu nastavnog predmeta Društveno odgovorno poslovanje zajedno s nastavnicom Nadom Ratković, prof. mentor i zainteresiranim eTwinnerima iz Europe zajednički obilježili. Učenici 2. a obilježili su Svjetski dan hrane, inovativnom metodom obrnuta učionica i primjenom informacijsko-komunikacijske tehnologije. Kod kuće su izradili kreativne uradke (videozapise, plakate, postere), a u razredu zajedničkom fotografijom svima poručili da zdrava prehrana i sve akcije su naša budućnost. Kroz primjer dobre prakse, ostvareni su zadani odgojno-obrazovni ishodi i očekivanja međupredmetnih tema što su učenici svojim radovima objasnili, predstavili i prezentirali na uvijek poseban i jedinstven način.

Za prigodu učenica 2. a razreda Ana Marija Lagator snimila je videozapis u digitalnom alatu Canva pod nazivom Svjetski dan hrane 2020.

Učenica, potaknuta trenutnom situacijom je na vrlo slikovit i kreativan način prikazala da je "hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba". Istaknula je da se hrana ne smije bacati kao otpad, vodeći računa o ciljevima održivog razvoja i društvenoj odgovornosti.

Učenica 2.a razreda Laura Radanović snimila je videozapis u digitalnom alatu Powtoon pod nazivom "Svjetski dan hrane". Učenica je u videozapisu naglasila važnost zdrave prehrane i kako je danas poboljšanje kvalitete hrane u prehrambenom lancu neophodno. 

Očuvanje pristupa sigurnoj i hranjivoj hrani je danas i bit će i dalje u budućnosti bitni dio odgovora na pandemiju COVID-19. To se posebno odnosi na siromašne i ranjive zajednice, koje su najteže pogođene pandemijom i posljedicama ekonomskih šokova.

Stoga, Svjetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim populacijama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize i da prehrambeni sustavi postanu otporniji i robusniji kako bi mogli izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske šokove, pružiti pristupačnu i održivu zdravu prehranu za sve i dostojan život za radnike u prehrambenom sustavu.

To će zahtijevati poboljšane socijalne zaštite i nove mogućnosti koje se nude digitalizacijom i e-trgovinom, ali i održivije poljoprivredne prakse koje čuvaju prirodne resurse Zemlje, zdravlje i klimu.

Učenici Srednje strukovne škole smatraju da "zdrava prehrana i sve njihove akcije su njihova budućnost", što su učenici opisali, objasnili, predstavili i prezentirali na svoj uvijek poseban i jedinstven način.

Poruke 2. a razreda : 

  • Svaki dan je potrebno započeti s zdravim doručkom.
  • Ne bacajte hranu!

 

 

 

 

 

| 16. 10. 2020. u 21:42 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

1803. - u Francuskoj su stupile na snagu nove odredbe o pravu na rad po...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr