| 27. 4. 2012. u 08:00 sati | pošalji link
Zadatak za Klub najskockanijih u 2012. godini

Ovogodišnji poseban zadatak za škole članice u Klubu najskockanijih bit će u znaku Međunarodne godine održive energije za sve*. Škole bi kroz svoje školske aktivnosti te objavljivanjem tematskih sadržaja na školskom webu trebale doprinijeti obilježavanju ove globalno važne teme. Nastali materijali trebaju biti edukativni, a tema treba biti obrađena multidisciplinarno.

S obzirom da je UN proglasio  2012. godinu Međunarodnom godinom održive energije za sve, koristimo priliku da školama članicama Kluba najskockanijih ponudimo mogućnost da izvršavanjem ovog zadatka doprinesu sredini u kojoj žive, a samim time i podignu razinu svijesti o važnosti povećanja energetske učinkovitosti i pristupa obnovljivim izvorima energije.

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga koji mogu pomoći pri osmišljavanju aktivnosti obilježivanja Međunarodne godine održive energije za sve a samim time i pri izvršavanju ovogodišnjeg zadatka za Klub najskockanijih.

Prije svega smo svi pozvani mijenjati vlastite navike i to uštedom energije u domu, školi, na poslu i u transportu.

Stoga, škole mogu organizirati prikupljanje i sortiranje otpada (plastika, staklo, papir, baterije), sadnju drveća, izlete i kampiranja u prirodi, uređivanje školskih vrtova, izradu eko-proizvoda (igračke, kozmetika, nakit, svijeće, sapun, reciklirani papir, namještaj od kartona, igralište u šumi… ).

Nadalje, učenici mogu:

Pri osmišljavanju konkretnih prijedloga za održivi razvoj, škole se mogu osloniti i na 5 R koncept (Rethink - promisli, Reduce - uštedi, Reuse - iskoristi, Repair - popravi i Recycle - recikliraj) na temelju kojega se mogu isplanirati mnoge druge aktivnosti koje nismo naveli. 

I na kraju, važan dio zadatka je svakako predstavljanje svih provedenih aktivnosti na webu škole. Pri tome je važno da  sve sadržaje koji će nastati kroz obilježavanje Međunarodne godine održive energije za sve na što bolji način predstavite na webu - kroz izvještaje, fotogalerije, video uratke - dokumentarce, animacije, crtiće, jinglove za radio, TV spotove, kvizove, igrice…

 

Želimo vam puno kreativnosti i uspjeha u izradi weba ali i u aktivnostima vezanim uz očuvanje prirode i očuvanje energije!  :-)

 

* više informacija o Međunarodnoj godini održive energije za sve može se vidjeti na http://www.un.org/en/events/sustainableenergyforall/