preskoči na sadržaj

Kako se... Rade web-stranice u CARNetovom CMS-u

Autor: Lidija Kralj

Online izrada školskog weba

U sklopu usluga za osnovne i srednje škole CARNet je ponudio i sustav za izradu školskih web-stranica. Neke školske stranice izrađene u tom sustavu mogli ste vidjeti i u našoj rubrici Top 5. Želite li i vi napraviti svoje školske web-stranice baš u tom sustavu, samo slijedite naše upute...


Klikni za povećanje
  Slika 1. (Kliknite za povećanje)

CMS je kratica za Content Management System, što znači sustav za upravljanje sadržajima. Takvi sustavi mogu imati različite namjene i raditi s različitim vrstama datoteka, no zajednička im je karakteristika - suradnički rad. Na izradi sadržaja može sudjelovati više korisnika i sadržaji su dostupni svim suradnicima.

Sustav o kojem ćemo mi govoriti namijenjen je izradi web-stranica te kao takav nudi različite predloške i module baš za tu svrhu. CMS za škole omogućuje jednostavno postavljanje i ažuriranje web-stranica kroz web-preglednik. Sustav se temelji na portalu Strix, a za njegovo korištenje potrebni su vam podaci HUSO-vog korisničkog računa. Sve korisnike CMS preuzima iz baze HUSO, tako da svi djelatnici i učenici koji žele koristiti školske web-stranice, bez obzira žele li ih pregledavati ili uređivati, moraju najprije biti uneseni u bazu HUSO.

Prvi korak u izradi školskog weba je njegovo aktiviranje. Web se aktivira na stranicama za administraciju HUSO-vih korisničkih računa (https://admin.skole.hr), pri čemu je potrebno kao mogućnost pod Web izabrati CMS. Da biste aktivirali web u CMS-u, na svojoj školi morate biti administrator imenika (AI) ili administrator resursa (AR). Na tom mjestu ćete pronaći i adresu vašeg školskog weba.

Nakon što otvorite tu stranicu, uočite okvire za logiranje u koje upišite svoje podatke (korisničko ime je u obliku ime.prezime). U nastavku teksta objašnjavamo način rada s CMS-om ukoliko imate dozvole kao administrator resursa.
 
Slika 2. Okvir za logiranje

Izgled i moduli

Nakon logiranja, potražite u izborniku slijeva grupu Upravljanje portalom i u njoj poveznicu Izgled. Na stranici koja se otvori birate dizajn školskih web-stranica: najprije oblik (razmještaj slika i stupaca), pa zatim boje. Promjena izgleda ne bi trebala utjecati na sadržaje koji su već umetnuti na stranice, tako da izgled možete mijenjati kad želite. Možete koristiti samo dostupne predloške i boje jer ne postoji mogućnost da sami stvarate neki dizajn. Postoji mogućnost promjene slike koja se pojavljuje na vrhu stranice (u zaglavlju) - kliknite na ikonicu koja se pojavi u gornjem lijevom kutu slike kad mišem prijeđete po njoj.
Nakon što ste odabrali vizualni identitet vašeg školskog weba, slijede prvi koraci uređivanja. U navigacijskom izborniku slijeva već imate popis nekoliko stranica (Naslovnica, O školi...) koje su početno dostupne. Da biste uređivali bilo koju od njih, morate je otvoriti, tj. kliknuti na njihovo ime u navigaciji. Uređivati stranicu u ovom sustavu znači umetati, uklanjati i raspoređivati module po njoj.
Za uređivanje stranice, određivanje grupa i ostalo administriranje školskog weba zatrebat će vam poveznice grupirane pod naslovom Upravljanje portalom.
Za uređivanje stranice koju imate otvorenu odaberite poveznicu Uredi stranicu u grupi Upravljanje portalom. Ovisno o izgledu koji ste odabrali, stupac s izbornicima će se pojaviti lijevo ili desno, a osim njega imat ćete na raspolaganju još dva stupca u koje možete umetati module po želji.

Rad s modulima

Module umećete i uklanjate tako da na naslovnoj traci bilo kojeg modula kliknete na plavu strelicu prema dolje. U izborniku koji se pojavi odabirete želite li umetnuti modul iznad/ispod, samo na toj stranici ili na svim stranicama. Kada odaberete gdje ćete smjestiti modul, otvara se prozor u kojem odabirete koji modul želite. Na raspolaganju vam je šesnaest modula (anketa, vijesti, fotogalerija, dokumenti, forum, itd). Svaki modul ima svoje mogućnosti za uređivanje i podešavanje i većinom su intuitivno napravljene. Jednom umetnute module možete kasnije pomicati po stupcu gore-dolje. Nemojte se začuditi kad u nekim modulima nećete ništa moći dopisati - sa sadržajima pojedinih modula možete raditi tek kad ste u običnom, a ne uređivačkom pogledu na stranicu.
Prilikom odabiranja modula za pojedinu stranicu imajte na umu da se dozvole za uređivanje definiraju na nivou stranice, a ne pojedinog modula. Dakle, nije praktično na istu stranicu staviti, primjerice, modul Forum i multipage-modul jer za Forum ćete željeti dodijeliti dozvolu i za čitanje i za pisanje, dok ćete stranice napravljene u multipage-modulu ipak željeti dati samo za čitanje.

Klikni za povećanje
Slika 3. Stranica s nekoliko umetnutih modula (Kliknite za povećanje)

Da biste umetnuli novi modul, kliknite na plavu strelicu pa u prozoru koji se otvori u padajućem izborniku Modul odaberite modul koji želite. Podesite liniju naslova i ostale parametre te kliknite na Spremi.


Slika 4. Dodavanje Multipage modula (Kliknite za povećanje)

Nakon dodavanja modula ne možete odmah raditi u njemu. Najprije morate izaći iz uređivanja stranice (klik na vrata u desnom kutu), pa tek onda možete koristiti poveznice za uređivanje pojedinog modula. Primjerice, za pisanje nove vijesti bit će vam dostupan HTML uređivač teksta.
Želite li na stranicu razreda umetnuti poveznice na učeničke stranice, predlažemo vam da umetnete multipage-modul prikladnog naslova, a onda u njemu umetnete stranice za svakog učenika. Pripazite pri odabiru razine umetanja (ispod ili na ovoj razini) kako biste jednoliko umetnuli sve stranice. Za tako umetnute stranice ne možete zasebno definirati dozvole, nego ih možete odrediti samo za "krovnu" stranicu. Primjerice za stranicu Peti razredi možete svima dodijeliti dozvole za čitanje, a dozvole za uređivanje samo učenicima tog razreda. Više o dozvolama pročitajte u nastavku teksta.

 Klikni za povećanje
Slika 5. Stranica s Multipage modulom Učeničke stranice i tri dodane stranice (Ana, Iva, Karlo) (Kliknite za povećanje)

Na opisani način možete uređivati bilo koju stranicu čiji naslov vidite u navigacijskom izborniku. Za detaljnije opise modula pogledajte CARNetov priručnik s uputama.

Administracija

Nakon što ste naučili kako uljepšati izgled weba, red je i za ozbiljnije zahvate. Za dodavanje novih stranica, brisanje postojećih i promjene navigacijskog izbornika kliknite na poveznicu Administracija.
Da biste dodali novu "krovnu" stranicu, odmah nakon otvaranja administracijske stranice kliknite na Nova (prije klikanja na bilo što). Time se kreira nova kategorija stranica, tj. nova stranica na koju možete kasnije umetati module po želji. Pri stvaranju kategorije morate ručno pisati URL, tj. relativnu web-adresu unutar školskog weba, te završiti klikom na Spremi. Umjesto da stvarate novu kategoriju, možete iskoristiti i neku već postojeću s popisa kategorija koje nisu uključene u navigaciju.
 Klikni za povećanje
Slika 6. Sve mogućnosti administriranja (Kliknite za povećanje)

Nova kategorija će se pojaviti na kraju popisa u okviru dolje lijevo. Da biste novu kategoriju uključili u navigacijski izbornik kliknite na gumb Dodaj. Time ćete novu stranicu smjestiti na dno navigacije. Zatim kliknite mišem na okvir s naslovom (ne na sam naslov) u popisu, a kad se pojavi četverostrana strelica, odvucite traku na željeno mjesto u navigaciji. Pripazite na poravnavanje s podizbornicima (lijevo/desno) – tako da vam se naslov pojavi na razini koju želite. Promjene koje ste napravili neće biti zabilježene sve dok ne kliknete na gumb Spremi sve promjene u donjem desnom kutu.

Klikni za povećanje
Slika 7. Dodjeljivanje dozvola (Kliknite za povećanje)

Za nove i prije umetnute stranice trebate dodijeliti dozvole. Dozvolama određujete hoće li neka stranica biti dostupna za čitanje, pisanje, direktnu objavu i administriranje te kojim grupama korisnika ćete dodijeliti pojedine dozvole. U popisu slijeva kliknite na naslov stranice, pa na karticu Dozvole.
U središnjem okviru odaberete grupu korisnika te za njih označite Dopusti/onemogući po pojedinim vrstama dozvola. Želite li da stranica bude vidljiva svima, dodijelite dozvolu za čitanje grupi SVI - inače korisnici koji svraćaju na vaše stranice neće vidjeti pojedine dijelove. Ukoliko u popisu nemate korisnika ili grupu kojoj želite dati dozvolu, kliknite na poveznice Dodati korisnika ili Dodati grupu. Sve dozvole potvrđujete klikom na Primijeni.


Slika 8. Dodavanje nove grupe korisnika (Kliknite za povećanje)

Za brisanje naslova stranice iz navigacije na administracijskoj stranici, u popisu stranica s lijeve strane trebate odabrati poveznicu koji želite obrisati te na kartici Općenito kliknuti na Ukloni.
Nakon što ste sve podesili, ne zaboravite spremite promjene klikom na Spremi sve promjene. Iz Administracije izlazite klikom na gumb s vratima u gornjem desnom kutu.

Grupiranje

Osim određivanja grupa prilikom dodjeljivanja dozvola možete ih sređivati i odabirom Grupe u odjeljku Upravljanje Portalom. Odaberete li taj naslov pokazat će vam se popis svih grupa definiranih za vašu školu.  Taj popis grupa se automatski čita iz HUSOŠ popisa korisnika i najčešće ima oblik školska godina::razred. Naravno, samo ako ste te oznake grupe napisali prilikom upisivanja učenika u bazu.

Klikni za povećanje
Slika 9. Popis aktivnih grupa (Kliknite za povećanje)

Želite li stvoriti novu grupu, kliknite na gumb Create New Group (sličica s +) u gornjem desnom kutu. Klikom na Edit group (list s olovkom u retku grupe) uklanjate ili dodajete korisnike u pojedinu grupu.
 
Klikni za povećanje
Slika 10. Dodavanje korisnika u grupu (Kliknite za povećanje)

Za dodavanje korisnika, u grupu u okvir za traženje upišete prvo slovo prezimena pa u popisu koji se pojavi odaberete korisnika. Klikom na gumb sa strelicom desno dodajete korisnika u grupu. Želite li nekog korisnika ukloniti iz grupe, označite ga na desnom popisu pa kliknite na gumb Ukloni. Klikom na Save završavate uređivanje grupe.
Za izlaz iz grupa kliknite na kutiju s alatom u gornjem lijevom kutu (Back to admin toolbox).

Ostale sitnice

Upoznajmo funkciju još nekih dijelova CARNetovog CMS-a za izradu školskih web-stranica. Korisnici iz imenika omogućava promjene kategorija za djelatnike i razrede, tj. gdje će se pojaviti u navigacijskom izborniku i  usklađivanje s popisom korisnika u bazi HUSOŠ. Usklađivanje je potrebno napraviti ako ste nakon izrade weba unijeli nove korisnike u bazu, dakle barem jednom tijekom školske godine. Na tom mjestu možete odrediti i postavke školske godine.


Slika 11. Usklađivanje podataka o korisnicima

Otvorite li neku stranicu u školskom webu, pa zatim odaberete Dozvole moći ćete direktno određivati dozvole za tu otvorenu stranicu, što je možda jednostavnije od definiranja dozvola u Administraciji. Na vrhu prozora koji se otvor možete vidjeti za koju kategoriju tj. krovnu stranicu određujete dozvole. Za pojedinu grupu odredite dozvole i potvrdite ih klikom na OK. Određivanje dozvola i dodavanje novih grupa radi se kao i u Administraciji.

 
 Slika 12. Određivanje dozvola za kategoriju Peti razredi

Dnevnik promjena sadržava zapise o svim promjenama na školskom webu, tko ih je i kada napravio. Zapise možete pretraživati korištenjem različitih filtara.
Nakon što smo temeljito pročešljali navigacijski izbornik slijeva, uočite da postoji još jedna navigacijska traka  na vrhu stranice. U toj navigacijskoj traci nalaze se direktne poveznice na neke stranice školskog weba, ali i izvan njega (Webmail, OnLine tečajevi).

 
Slika 13. Gornja navigacijska traka

Želite li mijenjati sadržaj te trake kliknite na Uredi na njenom desnom kraju, pa promijenite redoslijed poveznica, izbrišite neke ili dodajte neke nove.
Jedna zanimljiva poveznica dostupna je samo u toj traci - to je Spajalica. Nadamo se da niste pomislili na onu metalnu spajalicu za papire.
Spajalica je zamišljena kao osobna karta za svakog učenika i djelatnika škole. Spajalice sadrže različite informacije o učenicima i djelatnicima. Neki podaci (kao ime, prezime, razred, predmet) automatski se prenose iz HUSO sustava, a ostale učenici i djelatnici samostalno upisuju.
Spajalica i njezino pretraživanje dostupno je tek nakon logiranja na web-stranicama škole. Za uređivanje svoje Spajalice kliknite na poveznicu Uredi moju Spajalicu koja se nalazi na dnu okvira Login.  Za djelatnike su dostupne kartice: Kontakt, Predmeti, Stručna usavršavanja; a za učenike Kontakt i O meni (hobiji, omiljene web stranice, područja interesa, nagrade). Pri uređivanju Spajalice nove podatke upisujete klikom na sličicu lista (New Record). Promjene podataka u Spajalici spremate klikom na Spremi. Ako se zapetljate pri unosu podataka u svoju Spajalicu najjednostavnije ćete iz nje izaći klikom na ime neke stranice u navigacijskom izborniku slijeva.
Želite li pretraživati Spajalice ostalih učenika i djelatnika svoje škole kliknite na poveznicu Spajalica u gornjoj navigacijskoj traci, pa unesite pojam ili ime koje tražite.

Par savjeta za kraj

Koristite li CMS, najbolje je da zaboravite na offline-izradu web-stranica jer ih je komplicirano dodati u sustav, a osim toga čim se priviknete na novi način izrade weba sve će vam biti lako raditi online - naravno, uz najbrži mogući pristup Internetu.
Želite li, još uvijek možete tekstove kopirati iz postojećih dokumenata, no pritom je najbolje da ih najprije zalijepite u Blok za pisanje da biste tekst oslobodili svih oblikovanja, a zatim iz Bloka za pisanje kopirate u HTML uređivač na stranici te primijenite oblikovanja koja želite. Slike pripremite u odgovarajućim, zasebnim datotekama te ih umetnite pomoću alata u HTML uređivaču.
Prilikom planiranja weba razmislite koje kategorije (krovne stranice) i koje stranice su potrebne te ih složite u webu koristeći Administraciju i multipage-modul. Ne zaboravite na raznorazne dozvole jer ne želite sami uređivati cijeli web, ali želite da posjetitelji izvan vaše škole vide web-stranice. Sve stranice provjerite i bez logiranja da vidite što je vidljivo običnim posjetiteljima.


Slika 14. Alati dostupni za uređivanje sadržaja stranice

Koga pitati?

Dodatne upute potražite na adresi www.skole.hr/cms, a za sva pitanja možete se obratiti i vrlo ljubaznom i susretljivom osoblju CARNetovog helpdeska za škole - e-mailom na helpdesk@carnet.hr ili telefonski na 0800 CARNet (01 227 638). CARNetovci najavljuju i skora poboljšanja CMS-a novim modulima i dizajnima.

Mali rječnik CMS-a

Kategorija - Krovna stranica na koju možete umetati module, za koju određujete dozvole
Moduli - Različiti dodaci koji mijenjaju funkcionalnost stranice (forum, vijesti, ankete itd.)
Stranica - Uobičajena web-stranica napravljena pomoću multipage-modula unutar neke kategorije, ali i sama kategorija
Dozvola - Određivanje mogućnosti prikaza i uređivanja pojedine kategorije
Grupa - Skupina korisnika za koje se određuju neke dozvole
Korisnik - Učenik ili djelatnik škole unesen u bazu HUSOŠ

Tekst je prvotno objavljen u  časopisu Enter te objavljen uz odobrenje uredništva i autora.

| 18. 4. 2008. u 00:00 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

Povijest četvrtkom

Emisija o povijesti Tko je i  kada nešto otkrio i tko je i kada ta otkrića ukrao? Kako nastaju i kako nestaju civilizacije? Što više pokreće ljude:...

Europski dan jezika

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr
preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr