2014-10-09 16:24:52

Kreću radionice za nastavnike za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svakodnevnoj nastavi

U sklopu projekta “Razvoj elemenata kvalifikacija, programa i kurikuluma u dijelu računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju”, koji se financira kroz sredstva iz Europske unije, a čiji je glavni cilj uvesti informacijske i komunikacijske tehnologije kao metodu učenja u svakodnevnu nastavu, održat će se niz radionica namijenjenih voditeljima Županijskih stručnih vijeća iz informatike.

Projektom se želi osuvremeniti osnovnoškolski kurikul, uvođenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavu hrvatskoga jezika, matematike, fizike, povijesti, geografije, kemije, biologije i engleskoga jezika za nastavu koja se provodi od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Radionice koje će se provoditi tijekom listopada, studenog i prosinca u Zagrebu trebale bi educirati skupine nastavnika osnovnih škola iz informatike za podučavanje svojih kolega nastavnika predmetne nastave u korištenju prednosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svakodnevnoj nastavi.

Tako će se na prvoj radionici, koja će se održati 9. i 10. listopada predstaviti među-predmetni kurikul, priručnik za implementaciju kurikula i digitalnih nastavnih materijala te sami digitalni nastavni materijali nastali u okviru projekta ICT Curricula, dok će se na radionicama 12. i 13. studenoga raditi na tome kako kvalitetno postaviti ishode učenja, a na radionici koja će se održati 1. i 2. prosinca, govorit će se o tome kako kreirati online sadržaje kroz sustav za upravljanje učenjem, kao što je CARNetov Loomen.

Program, koji je s 3, 3 milijuna kuna financiran u sklopu 4. komponente programa IPA za razvoj ljudskih potencijala, provodi se u partnerstvu Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet), Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Algebra otvorenog učilišta te Hrvatskog informatičkog zbora kao suradnika na projektu.

Osim edukacije nastavnika, projektom je predviđena izrada posebnih digitalnih nastavnih materijala, koji će biti dostupni na korištenje svim nastavnicima i učenicima, u svim osnovnim školama diljem Hrvatske. Digitalni materijali će se fokusirati na razradu među-predmetnih tema informacijske i komunikacijske tehnologije u osam predmeta, a za svaki će predmet biti pripremljen i priručnik o provedbi nastavnih programa među-predmetnih tema informacijske i komunikacijske tehnologije, koji će se sastojati od ukupno 240 stranica, po 30 stranica za svaki predmet.

Također se planira razviti i online sustav za istraživanje i prikupljanje povratnih informacija, od strane nastavnika i učenika, o digitalnim nastavnim materijalima koji će biti izrađeni tijekom ovog projekta, kako bi se dobio što bolji uvid u korištenje razvijenog kurikula.

 

 


www.skole.hr