2014-12-04 11:10:58

CARNetov Odjel za podršku obrazovanju na CUC-u 2014.

Na ovogodišnjoj CARNetovoj konferenciji CUC 2014 djelatnici CARNetovog Odjela za podršku obrazovanju u različitim su oblicima prezentirali široki spektar tema koje imaju jedan zajednički nazivnik – upotrebu informacijsko komunikacijskih tehnologija u nastavi.

Kroz pet trosatnih radionica prezentirana je upotreba scenarija učenja u prirodoslovnim predmetima, izrada e-knjiga u alatu Sigil, evaluacija polaznika u Moodleu, različiti Web 2.0 alati dostupni u e-Laboratoriju, koncept obrnute učionice te rad s Google disk aplikacijama.

U okviru tri konferencijska rada predstavljen je projekt ICT Curricula, istraživanje o prihvaćanju tehnologije od strane učenika i nastavnika provedeno u okviru projekta Škole 2.0 te rad o nastanku i provođenju online tečaja "Uvod u e-učenje za nastavnike strukovnih škola" koji je nastao kao produkt projekta eVET2EDU.

Organizirana je i dodjela nagrada autorima najboljih obrazovnih igara, u okviru tradiocionalnog natjecanja Webfestival koji je ove godine proveden pod motom «Učenje je igra». Nagrade su dodijeljene i pobjednicima natjecanja Napravi pravi POTEZ provedenog u sklopu europskog projekta Inspiring Science Education (ISE).

Kroz debatu pod nazivom "Da li se upotrebom tehnologije u nastavi postižu bolji rezultati, lakše usvaja znanje i potiče kreativnost?" zaključilo se da nije upitna korisnost tehnologije već je pitanje na koji ju način upotrijebiti, a da učinkovito podržava učenje i poučavanje te da ne postane sama sebi svrhom. Uspješna integracija tehnologije u nastavu zahtijeva poznavanje osnova pedagoških principa i metodike i to su područja u kojima nastavnici trebaju razvijati svoje kompetencije.

Rasprava  na temu Što (ni)je online udžbenik? organizirana je u obliku BOF-a (Births of feather), susreta stručnjaka i drugih zainteresiranih za diskusiju na ovu temu. U neformalnom razgovoru uz vodstvo moderatora sudionici su nastojali odgovoriti što je za njih e-udžbenik, kako vide njegovu ulogu u nastavi, može li on zamijeniti klasični, papirnati udžbenik te kako bi izgledao e-udžbenik koji će u potpunosti podržati učenje učenika i poučavanje nastavnika. Tijekom ove vrlo zanimljive rasprave zaključeno je da bi e-udžbenici trebali biti interaktivni, modularni, usmjereni na učenika, zabavni i atraktivni, trebali bi sadržavati zadatke koji se mogu modificirati, pružati mogućnost kreiranja sadržaja od strane učenika te biti svojevrsni virtualni laboratorij. Ujedno je napomenuto da bi e-udžbenik i e-radna bilježnica trebali biti međusobno integrirani.


www.skole.hr