2014-12-31 11:52:39

Stručni skup 'Dječje knjižnice – iskorak u virtualno'

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak organizira stručni skup “Dječje knjižnice – iskorak u virtualno“ koji će se održati u Zagrebu, u Knjižnici Medveščak (Zvonimirova 17), 27. ožujka 2015. godine. Stručni skup „Dječje knjižnice – iskorak u virtualno“, koji se tradicionalno održava od 2006. godine, tematski će se baviti načinima korištenja novih tehnologija u promišljanju novih i prilagodbi postojećih knjižničnih usluga u promicanju čitanja i poučavanju informacijske pismenosti.

Kako pomoću Interneta i usluga weba 2.0 zainteresirati djecu i mlade za čitanje, kako zadržati stare i privući nove korisnike knjižnica, samo su neka od pitanja na koja će se pokušati odgovoriti uvodnim izlaganjima i primjerima dobre prakse.

Predviđena su tri uvodna izlaganja pozvanih domaćih i stranih predavača, stručnjaka iz područja komunikacijskih i informacijskih tehnologija, te knjižničarstva. Svrha pozvanih predavanja je pokazati dječjim knjižničarima mogućnosti primjene komunikacijskih i informacijskih tehnologija u dječjim knjižnicama u poučavanju informacijske pismenosti, komunikaciji, kreativnom izražavanju i poticanju čitanja djece i mladih.

Razmjena dobre prakse sadržavat će izlaganja knjižničara iz narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koji će kroz osam primjera predstaviti načine primjene novih tehnologija u poticanju čitanja djece i mladih.
Pozivaju se svi zainteresirani dječji knjižničari da prijave sudjelovanje s izlaganjem primjera dobre prakse iz svojih knjižnica.

Prijava na skup vrši se putem sljedećim poveznica:

Prijava za sudjelovanje bez izlaganja Prijava za sudjelovanje s izlaganjem

Prijava mora sadržavati sljedeće podatke:

Naziv ustanove Ime i prezime i e-mail osobe/a koje će predstaviti primjer dobre prakse Naslov izlaganja Format (PowerPoint prezentacija) Sažetak na hrvatskome jeziku (250-400 riječi, font – Times New Roman, veličina slova 12)

U izlaganju se valja usmjeriti na predstavljanje primjera dobre prakse kojima se želi skrenuti pozornost na knjižnice koje su dobro osmislile programe i projekte za djecu i mlade u virtualnom prostoru, čija iskustva i primjeri mogu dobro poslužiti za osmišljavanje sličnih usluga i u drugim knjižnicama. Svakako treba izbjeći ponavljanje izlaganja koje je već bilo održano na bilo kojem skupu knjižničara u Hrvatskoj. Budući da je praksa raznolika, prezentacije bi trebale potaknuti trebaju otvoriti raspravu i dati podlogu za zajedničke smjernice i zaključke.

Rok za prijavu izlaganja je 20. veljače 2015. godine, a povratne informacije o prihvaćanju rada potencijalni sudionici dobit će do 1. ožujka 2015. godine.

Rok za prijavu nazočnosti je 20. ožujka 2015. godine.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni cjeloviti program bit će dostupni tijekom ožujka 2015. godine na internetskim stranicama HKD-a i KGZ-a.

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica HKD-a.


www.skole.hr