2015-01-22 11:20:13

ISE webinar profesora fizike Ivice Puljka: "Od čega se sastoji svemir?"

Od čega se sastoji svemir, pitanje je na koje ćemo odgovor pokušati dobiti putem webinara koji se organizira u sklopu Inspiring Science Education projekta. Webinar će, 30. siječnja 2015. godine u 14 sati, održati prof. dr. sc. Ivica Puljak, redoviti profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB). Predviđeno trajanje webinara je 45 minuta.

Webinar se održava putem webkolaboracijskog alata Connect, a prijave za webinar nisu potrebne. Potrebno je samo pristupiti stranici http://connect.carnet.hr/webinar/ i prijaviti se kao gost, klikom na „Prijava kao gost“. 

Više o korištenju ovog alata možete vidjeti na stranici upute za korisnike kao i na snimci održanog webinara.

Opis webinara

Pitanje "Od čega se sastoji svemir?" spada u popis najvažnijih pitanja na koja još ne znamo odgovor. Na primjer, časopis Science je za svoju 125. godišnjicu sastavio listu od 125 najvažnijih pitanja na koje još ne znamo odgovor i stavio ovo pitanje na prvo mjesto.

Kad razmišljamo od čega se sastoji svemir najčešće mislimo da se sastoji od atoma. To nije čudno, jer se sve stvari koje vidimo oko sebe sastoje od atoma. Ali kad ovom hipotezom, da se svemir sastoji samo od atoma, pokušamo objasniti neke od najnovijih znanstvenih rezultata, jednostavno ne uspijevamo. Stoga moramo početi spekulirati o raznim drugim hipotezama, od kojih su najrelevantnije one o postojanju novih vrsta materije i energije u svemiru, koje smo nazvali "tamna materija" i "tamna energija".

U ovom webinaru ćemo diskutirati o tome kako hipoteze o postojanju tamne materije i tamne energije mogu objasniti neke od znanstvenih mjerenja, koncentrirajući se najviše na mjerenje pozadinskog zračenja satelitima WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) i PLANCK.

Na kraju ćemo se osvrnuti i na ostala mjerenja koja idu u prilog ovim hipotezama, te ćemo iznijeti i neka moguća alternativna tumačenja strukture svemira i zakona prirode.

Životopis prof. dr. sc. Ivice Puljka

Prof. dr. sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB). Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku elementarnih čestica na PMF-u u Zagrebu, a doktorirao isto fiziku na Sveučilištu Pierre i Marie Currie u Parizu. Doktorsku disertaciju je izradio na Ecole Polytechnique u Palaiseau kraj Pariza. Član je CMS i MAGIC kolaboracija, a područje njegovog znanstvenog istraživanja je fizika Higgsovog bozona i astročestična fizika. Aktivan je u promociji i popularizaciji znanosti.

Pozivamo vas da se priključite webinaru i zajedno s profesorom Ivicom Puljkom i CARNetovim Inspiring Sceince Education timom krenete u popularizaciju znanosti korištenjem tehnologije.

Za sve one koji nisu u mogućnosti prisustvovati webinaru, snimka će biti dostupna na adresi http://www.carnet.hr/webinari/od_cega_se_sastoji_svemir.

Inspiring Science Education (ISE) ima za cilj popularizaciju znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem postojećih e-learning resursa, a financira se iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).


www.skole.hr