2015-02-06 09:53:50

Učitelji na webinarima učili o implementaciji suvremenog kurikula u školama

Serijom webinara u okviru IPA projekta „ICT Curricula“ zaokružen je projekt osuvremenjivanja osnovnoškolskog kurikula. Učitelji informatike i osam obuhvaćenih predmeta koji se predaju u osnovnim školama od 5. do 8. razreda, mogli su na jednom od čak 30 webinara dobiti sve potrebne informacije o uvođenju međupredmetnog IKT kurikula u nastavu matematike, hrvatskoga jezika, fizike, povijesti, zemljopisa, kemije, biologije i engleskoga jezika

U sklopu webinara, koji se održavao kroz komunikacijski alat Lync, nastavnici su uz informacije o rezultatima projekta dobili uvid i u interaktivne digitalne nastavne materijale za svaki od osam navedenih predmeta te sve potrebne informacije o priručniku za implementaciju nastalog kurikula i digitalnih nastavnih materijala.

Digitalni materijali fokusirani na razradu međupredmetnih tema informacijske i komunikacijske tehnologije u 8 predmeta smješteni su na Nacionalni portal za učenje na daljinu „Nikola Tesla“ (http://tesla.carnet.hr), a učenicima i učiteljima će postati dostupni nakon 18. veljače 2015. uz pristup elektroničkim identitetom u sustavu AAI@EduHr, kojeg svaki učenik i učitelj dobiva na svojoj školi.

Za svaki je predmet pripremljen i priručnik o provedbi nastavnih programa međupredmetnih tema informacijske i komunikacijske tehnologije koji se sastoji od ukupno 240 stranica, po 30 stranica za svaki predmet, a bit će zajedno s međupredmetnim IKT kurikulom u digitalnom obliku dostupan nakon 18.2.2015. na mrežnim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje www.azoo.hr, kao i na mrežnim stranicama projekta ICT Curricula http://www.carnet.hr/o_carnetu/eu_projekti/ict_curricula.

Učitelji su pokazali jako velik interes za međupredmetni IKT kurikul i interaktivne digitalne nastavne materijale pa je u kratkom vremenskom razdoblju od 16 dana, u kojem se održala serija od 30 webinara, na webinarima sudjelovalo 1450 učitelja.

Webinari, čije su snimke dostupne i za one koji se nisu stigli prijaviti na vrijeme putem CARNetovog Media on Demand portala http://mod.carnet.hr, bili su usmjereni prije svega na učitelje informatike, ali i ostale učitelje obuhvaćenih predmeta koji svoju nastavu žele bazirati na ishodima učenja, usmjeriti poučavanje na učenika te potaknuti razvoj digitalnih kompetencija i kritičkog mišljenja.

Podsjetimo, „ICT Curricula“ je projekt koji je s 3,3 milijuna kuna financiran u sklopu 4. komponente programa IPA za razvoj ljudskih potencijala, provodi se u partnerstvu Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet), Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Pučkog otvorenog učilišta Algebra, te u suradnji s Hrvatskim informatičkim zborom (HIZ).


www.skole.hr