2015-03-03 11:11:38

Počeli su upisi na Eko akademiju u Zoološkom vrtu Grada Zagreba

Jučer, 2. ožujka, počeli su upisi u Eko akademiju. Edukativno-zabavni program namijenjen je svim školarcima od 2. do 6. razreda, a u Zoološkom vrtu će se održavati za vrijeme proljetnih školskih praznika, od 30. ožujka do 3. travnja, u terminima od 8:00 do 14:00 i od 12:00 do 18:00 sati.

Svakodnevno, na svom koraku, po tisućama novinskih stupaca i nebrojenim televizijskim emisijama susrećemo se sa eko-pojmovima. Eko-način života, eko-uzgoj biljaka, eko-proizvod i tako dalje. No znamo li što zapravo znači biti „eko“?

Upravo to otkriva Eko akademija. Kroz igru i zabavu i za djecu na prihvatljiv način obrađujemo važne teme za naš planet i upoznajemo se s važnim ekološkim pojmovima od zaštite prirode, biološke raznolikosti, održivog razvoja pa sve do očuvanja okoliša.

U društvu čimpanzi, anakondi, ždralova, crvenog pande, zvjezdača, orlova, tapira i ostalih stanovnika Zoološkog vrta upoznajemo životinje svih krajeva svijeta. Danas je opisano skoro dva milijuna životinja, a vjeruje se da ih barem još pet milijuna tek treba otkriti. Od poznatih vrsta svaki četvrti sisavac, svaka osma ptica i svaki treći vodozemac su ugroženi. Vjeruje se da, zbog ljudskog djelovanja, vrste nestaju 1000 puta brže nego bi izumirale prirodnim putem. Na akademiji učimo zašto je važno sačuvati biljke i životinje i što sve možemo činiti kako bi im pomogli i zaštitili ih.

Kroz eksperimente i praktične radionice upoznajemo se s najvažnijom molekulom - vodom. Kako voda kruži u prirodi, koliko zapravo ima pitke vode na Zemlji, koje su posljedice onečišćenja vode te kako utječe na nas i naš okoliš su samo neki pokusi i radionice koje ćemo izvoditi na akademiji.

Kroz zabavnu igru odlazimo u ledene divljine sjevernog pola i igramo se s polarnom medvjedom te saznajemo kakve probleme ima zbog globalnog zatopljenja i otapanja ledenjaka. Malim svakodnevnim navikama, koje upoznajemo kroz igru, možemo pomoći i usporiti njegovo otapanje. Otapanjem samo sjevernih ledenjaka razina mora bi se podigla za 75 metara, a samo 1 metar viša razina mora bi uništila i potopila domove više od 60 milijuna ljudi.

Kako reciklirati papir, izraditi praktične predmete od starih boca, bačenih krpa i drugog otpada, eko zabavnik i još mnogo igri, radionica i pokusa očekuje sve polaznike Eko akademije, a na kraju nezaboravnog dana sva djeca dobivaju povelju s kojom će postati pravi mali ekolog koji će znati kako brinuti o prirodi i očuvati okoliš.

Više o programu pročitajte na adresi http://www.zoo.hr/stranica/sezonski-programi/eko-akademija.


www.skole.hr