2019-04-24 08:55:00

Šparoge

Šparoge potječu iz mediternskih krajeva, no ubrzo su se počele kultivirati u cijelom svijetu. Vjeruje se da su šparoge uzgajali još stari Egipćani, te nakog što su u Srednjem vijeku pale u zaborav, ponovo otkriće i popularizaciju doživljavaju u 18. stoljeću za vladavine kralja Luisa XIV.

Nekad su se šparoge smatrale delicijom i mogle su se pronaći samo na bogataškim stolovima, no danas su dostupne svima  i mogu se kupiti i na tržnici i u trgovačkim centrima.

Danas se šparoge uzgajaju u većini zemelja svijeta, a one koje nalazimo na tržištu uglavnom su uzgojene na području mediteranskih zemalja, zatim Perua, Meksika i Sjedinjenih država.

Osim što su pune vitamina i minerala, šparoge su niskokalorične čistačice organizma koje pogoduju probavi, štite srce i krvne žile. Bile deblje ili tanje, tamnije ili svjetlije šparoge imaju puno željeza i antioksidansa a dobar su diuretik.

Proljeće je vrijeme kada jedemo šparoge, samoniklu biljku koji mnogi Istrani i Primorci rado beru i od nje rade ukusna jela.

 

 


www.skole.hr