2015-06-08 13:05:33

Tri hrvatska nastavnika osvojila tri prva mjesta na svjetskom natjecanju

Tri hrvatska nastavnika pobijedila su na svjetskim natjecanjima održanima u sklopu provođenja Eratostenovog eksperimenta i promatranja Pomrčine Sunca. Eratostenov eksperiment globalni je eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena.

Tako učenici i njihovi mentori diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći jednostavan štap. Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja.

U Hrvatskoj se eksperiment proveo 19. ožujka 2015. godine kao aktivnost u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta, a Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet je kao nacionalni koordinator projekta, s ciljem da škole u Hrvatskoj motivira na prijavu, organizirala i webinar o procesu prijave za sudjelovanje u eksperimentu te promatranju pomrčine Sunca kao i popratnim natjecanjima.

Hrvatske škole su pokazale entuzijazam i inicijativu pa je eksperiment provelo čak njih 129, čime se Hrvatska smjestila na drugo mjesto po broju škola koje su sudjelovale, a ispred Hrvatske našla se Grčka sa 153 škole, što ne začuđuje, jer je Eratosten bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr.  Ovaj podatak postaje zanimljiviji uzevši u obzir činjenicu da je u cijelom svijetu eksperiment proveden u 507 škola.

Tri su ključne aktivnosti i tri natjecanja u kojima su škole mogli sudjelovati. Svako natjecanje nosilo je jednaku nagradu, a to je ISE ljetna škola u Grčkoj, gdje su pobjedniku pokriveni svi troškovi putovanja, sudjelovanja u edukaciji te prehrana.

U kategoriji “Foto natjecanje za Eratostenov eksperiment” pobijedila je Bojana Habek iz Gimnazije Fran Galović u Koprivnici. Pobjednica u kategoriji “Foto natjecanje za Pomrčinu Sunca” je Desa Roguljić iz OŠ Trilj, a u kategoriji “Eratostenov eksperiment pomoću scenarija istraživačkog učenja na ISE portalu” pobijedio je Zlatko Norac iz OŠ Ravne Njive u Splitu.

Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr. On je izmjerio opseg Zemlje zapanjujuće točno - 39 600 km. Naime, bio je jedno vrijeme upravitelj čuvene knjižnice u Aleksandriji pa su mu bila dostupna sva znanja onoga doba. Još tada pretpostavljalo se da je Zemlja okrugla. Eratosten je uočio kako sunčeva sjena ne pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvi dan ljeta) u Aleksandriji i Sieni (današnji Asuan) koja se nalazi gotovo na sjevernoj obratnici.To je jedino moguće ako je Zemlja zakrivljena. Dakle, kut sunčevih zraka u Sieni je iznosio 0° a u Aleksandriji 7,5°. Izračunao je da je to pedeseti dio kružnice te je udaljenost između dva mjesta pomnožio sa 50. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje po meridijanu iznosi 40 008 km.

O ISE projektu

ISE projekt financira se iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP), a cilj mu je popularizacija znanosti uz korištenje tehnologije.

Kroz projekt se nastavnicima pružaju edukacija, podrška i primjeri implementacije raznih e-alata i e-resursa u nastavu prirodoslovnog i STEM područja, kako bi njihovi učenici bili motiviraniji i uspješniji u svom učenju. Do sada je u sklopu projekta održano 15 radionica i 4 webinara na različite teme, a sudjelovalo je gotovo 1.000 nastavnika diljem Hrvatske.

Kroz ISE projekt nastavnicima je na raspolaganju i velik broj scenarija učenja, tj. svojevrsnih digitalnih priprema za nastavni sat uz korištenje tehnologije u koje su integrirani multimedijalni sadržaji, kvizovi i slično. Osim toga, pruža im se prilika za suradnju s nastavnicima u Hrvatskoj putem virtualne zajednice na ISE portalu, ali i u Europi putem brojnih drugih virtualnih zajednica na spomenutom portalu. Na koncu, vrijedi istaknuti pravo sudjelovanja u međunarodnim natjecanjima koja im osiguravaju vrijedne nagrade.

Škole koje do sada nisu postale ISE škole i našle se na ovom popisu: http://www.carnet.hr/ise/popis_skola , sada imaju tu priliku i to prema uputama na adresi http://www.carnet.hr/ise/poziv .

Projekt je počeo u travnju 2013. godine, a ukupno trajanje projekta je 40 mjeseci. U projektu sudjeluje 30 partnera iz 15 europskih zemalja, a obuhvatit će 5000 škola, od kojih 313 u Hrvatskoj. Kroz aktivnosti tijekom trajanja projekta bit će uključeno ukupno 10.000 nastavnika, 100.000 učenika, kao i velik broj drugih ključnih dionika (istraživača, znanstvenika, predstavnika nacionalnih i lokalnih vlasti).

Nacionalni koordinator ISE projekta u Republici Hrvatskoj je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet.


www.skole.hr