2015-08-27 09:48:45

Održana Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje na temu „Duhovnost u vjeronauku“

Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje i vjeroučiteljice u srednjim školama na temu „Duhovnost u vjeronauku – duhovnost za vjeronauk“ održana je 21. i 22. kolovoza 2015. godine u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Školu su organizirali Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Otvarajući Školu, predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju pri HBK đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić naglasio je da vjeroučitelji u školu idu u ime Crkve i ondje su navjestitelji Evanđelja

Ravnateljica Agencija za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković osvrnula se također na temu Škole. Istaknula je da je tema više nego prikladna jer nerijetko se događa da učenici svoje unutarnje razvojne teškoće povjeravaju upravo vjeroučiteljima osjećajući da u njih, na poseban način, mogu imati povjerenja. Pozdravila je ovakvu odgojnu podršku vjeroučitelja mladima jer se time preveniraju različiti oblici teškoća. Na kraju je izrazila nadu da će Katehetska škola pridonijeti tome da svaki vjeroučitelj prepozna duhovnost kao okosnicu vlastite vjere i da će učiti prepoznavati duhovne potrebe učenika te još više osluškivati njihova iskustva i potrebe. Na takav će način vjeronauk još više učvrstiti svoj identitet, rekla je te zahvalila NKU na trajnoj brizi za izgradnju i formaciju vjeroučitelja osobito u vidu organizacije katehetskih škola.

Predstojnik NKU HBK izv. prof. dr. Ivica Pažin tom se prigodom osvrnuo na sam pojam duhovnosti te istaknuo da on može označavati prostore mira i relaksacije. Sam program Katehetske škole i objašnjenje izbora teme predstavila je voditeljica povjerenstva Katehetske škole prof. dr. sc. Ana s. Thea Filipović.

Tijekom Katehetske škole održana su četiri plenarna predavanja a rad Škole se odvijao i u tri paralelne radionice.

U završnom dijelu sudionici su dali osvrt na sam tijek Katehetske škole, a govorilo se i o aktualnim pitanjima vezanima za vjeronauk u srednjim školama. Ponovno je istaknut problem medicinskih škola gdje je vjeronauk prisutan samo u prvim dvjema godinama, kao i generalna problematika uvođenja drugoga sata vjeronauka u srednje škole.

Vjeroučitelji su upoznati i s novinama, poglavito vezano za novi udžbenik za prve razrede koji će ovih dana izaći iz tiska te dobili informaciju o temi vjeronaučne olimpijade koja će biti vezana za obitelj. Dan je i osvrt na odabir vjeronauka na državnoj maturi za što se ove godine odlučilo dvjestotinjak učenika. Posebno je istaknuta činjenica da učenici postižu sve bolje rezultate na državnoj maturi, a vjeronauk će i iduće godine biti jedan od predmeta.  Dana je i kraća obavijest o kurikularnoj reformi koja obuhvaća i nastavu vjeronauka


www.skole.hr