2018-07-04 12:11:00

Najveća online knjižnica zvukova iz prirode

Macaulay je knjižnica s više od 150 000 snimaka 9000 različitih životinjskih vrsta zvukova iz prirode koji su sada digitalizirani i preneseni u online bazu podataka. Knjižnica je smještena na Sveučilištu Cornell Lab za ornitologiju. Ima na raspolaganju više od deset terabajta snimaka prirodnih zvukova u trajanju od 7513 sati.

Davne 1929. godine istraživači su započeli prikupljati zbirku zvukova. Trebalo im je na desetke godina kako bi zbirka akumulirala i dosegnula današnji pozamašni broj zvukova iz prirode. Knjižnica trenutačno raspolaže s gotovo tri četvrtine zvukova cjelokupnih svjetskih vrsta ptica. Međutim, u zbirku nije uključen samo ptičji pjev i cvrkut. Pjesme kitova, zvukovi kukaca, medvjeda, slonova i primata (red iz podrazreda viših sisavaca) te ostalih stvorenja koji lutaju zemljom objedinjuju ovu jedinstvenu zbirku.

Kustos zbirke Greg Budney arhivu opisuje revolucionarnom, u smislu brzine i širine materijala koji je sada dostupan na Internetu.

"Ovo je jedno od najvećih istraživanja i očuvanje sredstava na Cornell Lab sveučilištu", rekao je Budney. "Digitalizacija je naglo otvorila vrata i omogućila istraživanje i prikupljanje podataka na način koji nije bio moguć prije 10 ili 20 godina."

"Naša je zbirka zvukova najveća i najstarija na svijetu", objasnio je Mike Webster, direktor Macaulay knjižnice. "Sada i najdostupnija. Kontinuirano radimo na unaprjeđenju funkcije pretraživanja i stvaranja alata koje bi ljudi mogli koristiti za prikupljanje snimaka te ih učitavati izravno u arhivu. Naš cilj je da Macaulay knjižnica bude korisna najširoj mogućoj publici. "

Sada kada je radna skupina istraživača digitalizirala svoju golemu arhivu, ponovno su fokusirani na prikupljanje novih materijala od amaterskih do profesionalnih snimaka iz cijelog svijeta.

Arhivu knjižnice ne koriste samo tvorci zvukova i filmaši već i znanstvenici, muzeji ili bilo tko je zainteresiran za zvukove prirode.

"Osim toga, zabavno je slušati različite zvukove", objasnio je Bundy. "Jeste li čuli zvuk morža u podmorju? To je nevjerojatan zvuk. "

Iako je prethodno bilo navedeno kako je knjižnica besplatna za korištenje, čini se da to ipak neće biti slučaj već da će se moći "besplatno slušati“. Licenciranje za komercijalnu i nekomercijalnu upotrebu je dostupno, međutim zahtijeva podnošenje online narudžbe, koja sadrži naknade (drugim riječima, nije besplatno).

Biblioteci zvukova je moguće pristupiti na http://macaulaylibrary.org.


www.skole.hr