2015-12-04 09:46:20

Psi kao kućni ljubimci umanjuju mogućnost anksioznosti kod djece

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Preventing Chronic Disease (Sprječavanje kronične bolesti) otkrilo je kako djeca koja odrastaju sa psima kao kućnim ljubimcima imaju manju vjerojatnost razvoja poremećaja tjeskobe u djetinjstvu. Tijekom 18 mjeseci, istraživači iz Basset Medical Center, Sveučilište u Oklahomi Health Sciences Center i Dartmouth Medical School analizirali su 643 djece u ruralnom dijelu New Yorka u pedijatrijskom okruženju primarne skrbi.

Roditelji su popunili opsežan zdravstveni upitnik prije djetetova godišnjeg sistematskog pregleda. Na tabletima su odgovarali na pitanja o djetetovu indeksu tjelesne mase, fizičkom i mentalnom zdravlju, vremenu koje dijete provodi ispred elektroničkih uređaja i ima li dijete kućnog ljubimca.

Utvrđujući kako mentalno zdravlje roditelja može utjecati na njihova izvješćivanja o vlastitom djetetu, istraživači su također iz upitnika prepoznali odrasle osobe koje se bore s depresijom. Dok se BMI (Indeks tjelesne mase), tjelesna aktivnost i vrijeme provedeno ispred elektroničkih uređaja ne razlikuju među djecom sa ili bez pasa, 21 posto djece bez pasa na kliničkom je istraživanju pokazalo znakove anksioznosti i sličnih poremećaja, za razliku od 12 posto djece koja imaju pse za kućne ljubimce.

Otkriće je vrijedilo čak i nakon što su istraživači uključili i nekoliko drugih varijabli, poput razine siromaštva, iako je istaknuto kako je studija otkrila tek malu korelaciju između tih varijabli.

"Psi kao kućni ljubimci mogu smanjiti mogućnost razvijanja poremećaja anksioznosti u djetinjstvu. Različitim mehanizmima psi mogu utjecati na društvenu anksioznost i tjeskobu nastalu razdvajanjem“, piše autor istraživanja, objašnjavajući da pas može potaknuti razgovor između djece. Takav pristup ima učinak „razbijanja leda“ prilikom upoznavanja i druženja koji može ublažiti društvenu anksioznost npr. dvije osobe koje vole i imaju pse ili kućne ljubimce snažnije su međusobno povezani upoznavanjem i temom za razgovor.

"Izloženost psima kao kućnim ljubimcima tijekom djetinjstva obrnuto je povezana s problemima mentalnog zdravlja. Pozitivna interakcija između djeteta i psa može spriječiti razvoj problema i poremećaja tijekom adolescencije ili kasnije u životu", nadodali su istraživači.

Prethodna su istraživanja pokazala kako se u interakciji sa psima može smanjiti razina kortizola, hormona stresa, a povećava se razina oksitocina, hormona sreće. Psi također mogu biti korisni za djetetovo fizičko zdravlje. Nedavna su istraživanja pokazala kako djeca koja odrastaju sa psima imaju manju vjerojatnost za razvoj astme.

 

Tekst je preveden s internetskih stranica http://www.huffingtonpost.com/entry/dogs-reduce-anxiety-in-kids_5655c071e4b08e945fea8df7?utm_hp_ref=healthy-living


www.skole.hr