2016-01-05 12:02:28

Knjižara s jednom knjigom

Morioka Shoten mala je knjižara od "jedne prostorije s jednom knjigom" u Tokiju. U knjižari se prodaje samo jedna knjiga, točnije, višestruke kopije jednog naslova koji se mijenja tjedno, s malom nadahnutom umjetničkom izložbom knjiga na zidovima. Minimalistička filozofija i dobro osmišljene izložbe privlače brojne posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Yoshiyuki Morioka, vlasnik Morioka Shoten Co., Ltd Ginza osam je godina radio kao prodavač u knjižari u Kandi, četvrti poznatoj kao središte rabljenih knjižara u Tokiju. Tada je Morioka postao neovisan, otvorio svoju vlastitu knjižaru i pokrenuo niz izložbi. Iskustvo ga je na kraju dovelo do ideje o "knjižari s jednom knjigom". Vjerovao je kako će se na taj način produbiti dublje razumijevanje, bliži odnos s čitačem i eterični užitak knjige ako ponudi samo jednu knjigu. Ovakvim konceptom ponude, Marioka je dosad prodao već 2100 knjiga. Marioka smatra kako fizički oblik knjige bez obzira na popularnost i rast elektroničkih knjiga nikada neće izgubiti svoj šarm koji sasvim sigurno ništa nikada neće ugroziti.

Takram, direktor branda, predložio je slogan i logotip, s detaljima adrese, kako bi se izrazila autentičnost podneblja, vrijednost i važnost fizičkog prisustva knjige u epohi digitalnog čitanja. Morioka Shoten mjesto je gdje u stanju blažene obamrlosti sporim čitanjem nastaje razgovor između čitatelja i autora, baš kao i ispijanje čaja u tradicionalnoj japanskoj sobi za čaj.

5. svibnja 2015. godine, Morioka Shoten Ginza Branch (Shoten = Knjižara) predstavljena je javnosti u mirnoj ulici u Ginzi, luksuznoj četvrti nedaleko od glavne užurbane ulice. Morioka Shoten otvorena je po prvi puta u Kayabachu prije deset godina s ciljem kako bi privukla ljude s događanjima poput objavljivanja knjiga, izložbi u galeriji dućana i tako postala "mjesto razgovora između čitatelja i autora". Dana 15. siječnja 2015. godine, Morioka Shoten postala je Limited Company,a kako bi dodatno unaprijedili angažman, postaje knjižara koja nudi izložbu „inspiriranu jednom knjigom". Za uspostavu Morioka Shoten & Co., Ltd., Masamichi Toyama, predsjednik Smiles Co. Ltd. pridružio se kao investitor i kao branding/umjetnički direktor.

 

Tekst je preveden i prenesen s internetskih stranica http://www.takram.com/projects/a-single-room-with-a-single-book-morioka-shoten/


www.skole.hr