2016-01-26 10:39:16

U Muzejskom dokumentacijskom centru Noć muzeja u ritmu swinga

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba i ove godine bit će dio tradicionalne manifestacije  Noć muzeja, koja se u petak 29. siječnja 2016. održava jedanaesti put u više od stotinu hrvatskih muzeja, galerija i ustanova u kulturi.  Posjetitelje koji Noć muzeja odluče provesti u Muzejskom dokumentacijskom centru očekuje izlet u prošlost na temu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, vremena kad se osniva MDC i veliki broj hrvatskih muzeja. 

Kroz bogat program događanja posjetitelje će voditi prvi ravnatelj MDC-a dr. Antun Bauer i njegova supruga Antonija Bauer. Antun Bauer, jedan je od najistaknutijih hrvatskih muzealaca i utemeljitelj nekih od najznačajnijih hrvatskih muzeja – Gliptoteke u Zagrebu, Gradskog muzeja u Vukovaru, Galerije umjetnina u Osijeku. Zainteresiranim će posjetiteljima podijeliti svoja sjećanja i promišljanja o životu i struci  te otkriti koji su bili najveći izazovi s kojima je bio suočen tijekom svog muzeološkog rada. Kako dr. Bauer već 16 godina nije s nama, njegovu ulogu i ulogu njegove supruge odigrat će kolege muzealci.

Studenti dizajna predstavljaju vizualna rješenja inspirirana 60-im rođendanom MDC-a

Program počinje u 18 sati predstavljanjem vizualnih rješenja na temu 60-te obljetnice osnutka MDC-a. Studenti Studija dizajna Sveučilišta u Zagrebu predstavit će najbolje radove koji su izrađeni pod vodstvom Ivana Doroghya, profesora na Studiju dizajna, u suradnji s Leanne Manfredi iz Victoria & Albert muzeja iz Londona, koja je u MDC-u održala predavanje i radionicu na temu kreativnih industrija. Idejno je polazište projekta potaknuto velikom i značajnom obljetnicom – 60 godina od osnutka Muzejskog dokumentacijskog centra, pionirske institucije čija je zadaća bila, ne samo sustavno sakupljanje dokumentacije vezano uz muzeje, već i stručna podrška muzejima i galerijama u radu na uvođenju nove muzeološke teorije i prakse. U radionici sudjelovalo je 10-ak studenata, koji će otkriti kako su pristupili dizajnu vizualnih komunikacija - plakata, newslettera i bannera te će publici dati dublji uvid u način na koji su svoje kreativne ideje prenijeli u digitalni oblik.

Plesni tečaj dočarat će atmosferu Swing ere

Najatraktivniji je dio programa svakako plesni tečaj za odrasle koji će voditi Ksenija Pluščec Quesnoit i Nicolas Quesnoit, trener hrvatske plesne reprezentacije, svima poznatiji kao pobjednik „Plesa sa zvijezdama“. Sudionici će u ritmu East Coast Swinga uplesati u razdoblje 50-ih godina, doba kada je osnovan MDC, kada se mijenjala društvena, kulturološka i umjetnička slika Hrvatske uz napuštanja socrealizma i zametke građanske kulture, vrijeme Bearnardijeva stolca, Ghetaldusovih naočala, prvih opatijskih festivala i širokih sukanja na naslovnicama nove ženske revije Svijet.  East coast swing podvrsta je Swinga koji je bio popularan u to doba, lako se pleše i na brži ritam, a karakterizira ga raznovrsnost koraka, energičnost i improvizacija. Nastao je kao i svi swing plesovi u velikim plesnim dvoranama New Yorka, a jedna od zanimljivosti jest da su njime po prvi puta zajedno zaplesali bijeli i crni Amerikanci. U sklopu tečaja predviđen je i nastup para Hrvoja Veličkovića i Karle Nikolovski.

 Za cijelo vrijeme trajanja Noći muzeja u MDC-u, od 18 do 23 sata, ljubitelji knjige moći će se upoznati s bogatim programom muzejskog izdavaštva i otkriti široki spektar muzejskih sadržaja, tema, zbirki i predmeta. Radi se o raznolikim publikacijama koje su namijenjene kako stručnoj tako i široj javnosti, a pokrivaju područja od arheologije i etnografije, preko kulturne povijesti do fotografije i umjetnosti. Povodom MDC-ovog 60-og rođendana  svaki posjetitelj moći će izabrati među velikim brojem časopisa, kataloga, muzejskih vodiča i monografija, poklon publikacije po izboru.

 


www.skole.hr