2016-02-04 11:12:50

Vikend animacije u Šibeniku–„Animation shots”

U Šibeniku će se u subotu i nedjelju, 6. i 7. veljače 2016. godine, održati prvi vikend animacije Animation Shots, u organizaciji Supertoon – međunarodnog festivala animacije, kao uvod u šesto izdanje festivala koje će se održati u srpnju 2016. godine. Projekcije se održavaju u Studiju galerije Sv. Krševana – Galerija Matija (Petra Nakića bb, Šibenik), a ulaz je za sva događanja besplatan.

Animation Shots zamišljen je kao program u kojem će se u Šibeniku svakog prvog vikenda u mjesecu, šest mjeseci uoči 6. izdanja festivala, prikazivati izbor animiranih filmova kratkog metra s renomiranih europskih festivala i zemalja partnera. Vikend 6.i 7. veljače 2016. godine bit će posvećen Poljskoj, a prikazat će retrospektivu poljske animacije iz 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, u selekciji ostvarenoj u suradnji sa STOPTRIK festivalom stop motion animacije. Na programu su autori kao Lenica, Borowczyk, Giersz, Kijowicz, Szczechura, Urbański i Czekała. Škola poljske animacije poznata je i pod imenom filozofsko-refleksivne struje u animaciji, struje koja se od samih svojih početaka nadovezivala na dostignuća poljske grafike, slikarstva i plakata. Simbolična krunidba tog najpoznatijeg razdoblja bila je dodjela Oscara filmu Tango Zbigniewa Rybczyńskog, početkom osamdesetih godina.

Animation Shots pratit će i razgovori s osobama zaslužnim za vikend program. Ovaj put to su Olga i Michal Bobrowski, umjetnički i programski direktori STOPTRIK festivala. U razgovoru s njima posjetitelji će moći saznati široj javnosti nepoznate stvari o mogućnostima i nedaćama organizacije festivala u Poljskoj kao i o trenutačnom stanju produkcije animiranog filma u njihovoj zemlji. Nakon razgovora na programu su dragulji stop-motion animacije s prošlogodišnjeg izdanja STOPTRIK festivala, dok kasni večernji program donosi projekcije stop motion muzičkih videa, izbor iz Supertoon arhive.

Također, za vrijeme trajanja vikenda animacije organizirana je i dječja radionica animacije, koju će voditi Marko Zdravković-Kunac, osnivač i dugogodišnji voditelj Pulske filmske tvornice, u čijem sklopu vodi Školu animiranog filma te Radionicu filmske medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi. Radionica će predstaviti način izrade uređaja koji stvaraju optičku iluziju pokreta, fantaskop i zootrop, a uređaje izrađene na radionici djeca će moći ponijeti kući i nastaviti učiti i istraživati mogućnosti animacije.

Svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti na e-mail adresu: radionica@supertoonfestival.com

Broj je polaznika ograničen.

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica klinfo.com.


www.skole.hr