2016-03-10 10:29:49

Odabran najbolji ISE scenarij učenja u ISE MOOC natjecanju "Ja sam ISE guru"

Od 2. studenoga do 13. prosinca 2015. godine, u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, a u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta održao se prvi ISE MOOC (masovni otvoreni online tečaj). Cilj ovog ISE MOOC-a bio je polaznike naučiti primijeniti odabrane suvremene nastavne metode i tehnologije, a bio je fokusiran na istraživačku, problemsku i projektnu nastavu te tzv. igrifikaciju, s ciljem da nastavnicima pomogne u osmišljavanju nastavnih sati koji su usmjereniji na učenika. 

Polaznici su imali priliku usvojiti znanja kako se koristiti nizom digitalnih alata i kako oblikovati nastavnu jedinicu prema odabranoj suvremenoj metodi, te izraditi digitalne scenarije učenja. Cjelokupni sadržaj tečaja bio je podijeljen na dva dijela, početni pod nazivom „Osnove korištenja obrazovnih trendova i digitalnih alata u nastavi“, te napredni pod nazivom „Napredna primjena obrazovnih trendova i digitalnih alata u nastavi“.

Tečaj je upisalo 1008 sudionika, od kojih je 639 završilo početni dio tečaja, a napredni njih 275.

ISE MOOC natjecanje: Ja sam ISE guru

Za sudionike koji su završili cijeli tečaj, organizirano je i popratno natjecanje pod nazivom „Ja sam ISE guru“. Cilj natjecanja bio je primijeniti stečena znanja kroz praktični rad. Sudionici natjecanja tako su izrađivali ISE scenarij istraživačkog učenja pomoću sučelja na ISE portalu, a pritom je scenarij morao sadržavati primjenu barem jednog digitalnog alata ili resursa. Pobjednika, tj. ISE gurua su  odabrali sami natjecatelji, a najbolje ocjene dobila je gospođa Mira Čuvidić te tako osvojila vrijednu nagradu, prijenosno računalo.

Ovim putem čestitamo gospođi Miri Čuvidić, te donosimo njen osvrt na ISE MOOC te natjecanje i izradu scenarija.

„U tečaju sam naučila:

primijeniti suvremene nastavne metode i tehnologije kroz istraživačku, problemsku i projektnu nastavu, usmjereniju na učenika koristiti e-resurse dostupne na ISE portalu, i to prvenstveno digitalne scenarije učenja koristiti se nizom e-alata i oblikovati nastavnu jedinicu prema odabranoj suvremenoj metodi.

Stečeno znanje trebalo je primijeniti u izradi vlastitog digitalnog scenarija učenja. Iako često u svakodnevnom radu koristim problemsku i istraživačku nastavu te e-učenje u Loomen-u bio je to za mene velik izazov.

Za temu sam izabrala naš zavičaj, Sisačko-moslavačku županiju. Ali ne radi se samo o prirodi i društvu. Scenarij je interdisciplinaran, što i sam naslov govori: Matematika Lonjskoga polja. Interdisciplinarni pristup učenju najbolje odgovara učenju u stvarnom životu jer integracija nastavnih sadržaja omogućuje učenicima sagledavanje određenih sadržaja s različitih stajališta.

Ovakav način učenja zabavan je i motivirajući, učenici su vrlo aktivni: postavljaju hipotezu, istražuju, uspoređuju rezultate istraživanja, donose zaključak.

Digitalni scenarij pun je e-alata, što veoma motivira učenike. U scenariju sam koristila: LMS Loomen, Hot Potatoes kvizove, razne igre, Kahoot kvizove, interaktivne umne mape, anketu, fotografije te video materijale.“

Najbolji ISE scenarij pogledajte na sljedećoj poveznici: Matematika Lonjskoga polja. Scenarij možete koristiti i prilagoditi za svoju nastavu, a prije toga se potrebno samo prijaviti na ISE portal te prema uputama dostupnima ovdje, klonirati scenarij dostupan na sljedećoj poveznicihttp://portal.opendiscoveryspace.eu/node/836874.

Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).


www.skole.hr