2016-05-31 10:32:43

15. festival europske kratke priče

U nedjelju, 29. svibnja 2016., u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu otvoren je 15. festival europske kratke priče (FEKP). Tema ovogodišnjega Festivala podjednako je bitna formi kratke priče i današnjoj Europi, a posvećena je promjenama koje se događaju oko nas, ljudima i granicama.

Gradovi domaćini Festivala su Zagreb i Osijek, dok će se pojedini programi održavati i u Samoboru i Velikoj Gorici.

15. festival europske kratke priče otvoren je programom O granicama: slobodna tema, u kojem su sudjelovali nagrađena makedonska autorica Rumena Bužarovska, čije su zbirke priča Osmica i Moj muž objavljene na hrvatskome jeziku, norveški pisac Frode Grytten, koji od 1983. piše romane, kratke priče, poeziju i knjige za djecu te koji je velik uspjeh doživio romanom Pjesma košnice za koji je dobio najveću norvešku književnu nagradu Brageprisen, te László Jakab Orsós, direktor festivala World Voices i javnih programa američkoga PEN-a. Do 3. lipnja, kada Festival službeno završava, bogatim i raznovrsnim program publici će se predstaviti tridesetak autora svjetske i hrvatske književnosti kojima je kratka priča omiljena književna forma.

U proteklih petnaest godina na Festivalu je sudjelovalo više od 150 predstavnika svjetske književne scene iz 15 zemalja, predstavljeno je 15 antologija europske kratke priče, ugostilo ga je šest hrvatskih gradova, a o njegovim dosezima svjedoči i podatak da je, po uzoru na njega, književnica Olga Tokarczuk u Wroclawu pokrenula sestrinski Međunarodni festival priče.

Organizator najstarijega europskog festivala posvećenoga kratkoj priči je Hrvatsko društvo pisaca.

Više informacija o Festivalu potražite ovdje.


www.skole.hr