2008-04-28 00:00:00

Objavljen popis odobrenih udžbenika za osnovne škole, gimnazije i srednje strukovne škole u školskoj godini 2008./2009.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa na svojim je mrežnim stranicama objavilo popis odobrenih udžbenika za osnovne škole, gimnazije i srednje strukovne škole za školsku godinu 2008./09.

Popis sadrži 516 kompleta udžbenika za osnovnu školu, 240 kompleta za Gimnazije i 615 za strukovne škole te 34 kompleta za dopunsku nastavu. Naglašavamo da su za razliku od prošle godine, radne bilježnice u ovom popisu odvojene od udžbenika, zbog lakše nabave.

Uz maloprodajnu cijenu, novost na ovom popisu je istaknuta otkupna cijena koju su nakladnici ponudili Ministarstvu. U odnosu na maloprodajne cijene, ponuđene otkupne cijene za Ministarstvo za osnovnoškolske udžbenike u prosjeku su niže za 11%, a za srednjoškolske za oko 20%.

Nakon što učitelji i nastavnici izaberu udžbenike po kojima će raditi sljedeće školske godine, te kada na osnovi njihova zahtjeva bude poznat točan broj naslova koje treba dokupiti, Ministarstvo će  pokrenuti novi ciklus pregovora s nakladnicima oko cijena i time pokušati ostvariti dodatan popust.

Ove godine po prvi puta izbor i narudžba udžbenika vršit će se preko novog centraliziranog informatičkog sustava (e-Registar udžbenika) koji će uvelike olakšati ovaj proces i omogućiti dodatnu kontrolu točnosti podataka, a dio je već ranije pokrenutog projekta e-Matica.

Svim će školama tijekom sljedećih nekoliko dana biti upućen popratni dopis s tehničkim uputama vezanim za daljnju proceduru izbora i narudžbe udžbenika. Škole najkasnije do 15. svibnja trebaju Ministarstvu poslati rezultate izbora udžbenika, kako bi do 31. svibnja na osnovi tih podataka mogao biti objavljen katalog odobrenih udžbenika koji mogu biti u uporabi u školskoj godini 2008./09. u osnovnim školama, Gimnazijama i strukovnim školama.

Sukladno Udžbeničkom standardu i politici višegodišnjeg korištenja udžbenika, očekujemo da će se sljedeće školske godine koristiti 80 posto ne-radnih udžbenika (udžbenika u kojima nije predviđeno pisanje), a koji se koriste u ovoj školskoj godini. Svi učenici osnovne i srednje škole dobit će besplatne nove radne bilježnice i radne udžbenike, što se u najvećoj mjeri odnosi na hrvatski jezik, matematiku i strani jezik u nižim razredima osnovne škole te strane jezike u višim razredima osnovne škole i učenike srednjih škola.

Budući da se učenici prvih razreda osnovne škole po prvi puta susreću s udžbenicima za njih se planira nabaviti nove udžbenike u cijelosti.


www.skole.hr