2016-12-29 14:25:57

„Kućice za knjige“ povezuju zajednice diljem svijeta

Usprkos svim preprekama kroz povijest, znanje je uvijek nalazilo svoj put do ljudi. Danas, uz brojne mogućnosti koje nudi digitalna tehnologija, s njom povezani mediji i internet, može se činiti da mjesta razmjene znanja, informacija, pa shodno tome i knjiga, u fizičkom smislu postaju sve više i više nepotrebna.

Međutim, iznenađujući uspjeh projekta Little Free Library pokazuje upravo suprotno. Izrastao iz spontanog izraza naklonosti jednog sina svojoj majci, učiteljici koja je iznimno voljela čitati, od 2009. do studenog 2016. godine ovaj projekt urodio je postavljanjem čak 50 000 malih besplatnih knjižnica diljem svijeta. Svojim izgledom nalik na kućice za ptice, ove “kućice za knjige“ i koriste se na sličan način – pripadnici lokalne zajednice slobodno se mogu poslužiti knjigama na raspolaganju, ali i obogatiti postojeću malu zbirku dodavanjem novih naslova.

Na taj način, ova praksa po svojoj prirodi srodna je globalnoj inicijativi BookCrossing, čijih otprilike milijun i pol sudionika, s ciljem da „oslobode knjige“ te „čitav svijet učine knjižnicom“, trenutačno razmjenjuje više od 11 milijuna knjiga koristeći se javnim prostorima u preko 130 zemalja svijeta.

Godine 2015. i Hrvatska je dobila svoju prvu „kućicu za knjige“ službeno upisanu na svjetsku kartu Little Free Library knjižnica, i to u sklopu djelovanja Gradske knjižnice Poreč. U ovu kućicu, koja je postavljena u porečkom parku Olge Ban, stane više od osamdeset knjiga, a njezinim korištenjem i brigom o njoj na upečatljiv i neposredan način svakodnevno se promiče pismenost, ljubav prema čitanju te vrijednost i važnost društvenog zajedništva.

Ove ulične knjižnice uz promicanje pismenosti i čitanja, donose i široke mogućnosti promicanja likovne umjetnosti i arhitekture. Tako je porečku kućicu oslikao poznati riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, dok su u Sjedinjenim Američkim Državama njujorške kućice u sklopu posebne inicijative projektirali arhitekti iz udruženja The Architectural League of New York, a svoj kreativni prilog projektu dao je i Matt Groening, tvorac humoristične animirane serije o planetarno poznatoj obitelji Simpson.

 

Vijest i fotografija su preuzeti s mrežnih stranica NSK.


www.skole.hr