2017-02-09 09:31:36

Uspjeh prve provedbe međunarodnog programa za edukaciju mladih u Hrvatskoj

U školskoj godini 2016./2017. Hrvatska se po prvi put uključila u provedbu međunarodnog multidisciplinarnog znanstveno-istraživačkog programa edukacije djece u dobi od 9 do 16 godina pod nazivom FIRST® LEGO® LEAGUE (FLL).

Program FLL osnovan je 1998. godine u SAD-u, dok se u Europi provodi od 2001. godine. Broj sudionika FLL programa raste svake godine te danas povezuje više od 85 zemalja svijeta u kojima sudjeluje preko 270 000 djece. Regionalni nositelj programa FLL je Super Glavce, Zavod za promociju znanja, Ljubljana, Slovenija, koji ovaj program u Sloveniji provode već sedmu godinu zaredom. Hrvatski partner za FLL je Hrvatski robotički savez.

S obzirom na velik broj poklonika igara s LEGO® kockicama diljem svijeta, razvijena je ideja o LEGO® edukaciji koja će kroz jedan cjelovito osmišljen program poticati mlade na inovativnost i kreativnost u rješavanju ozbiljnih problema suvremenog svijeta te hrabriti korištenje moderne tehnologije u korisne i humane svrhe. Uz navedeno program nudi i suradničko učenje.

Uspjeh programa FLL vrednuje se kroz rezultate postignute u četiri discipline:

Core Values (temeljne vrijednosti - potiču timski rad, prijateljstvo, organizaciju, odgovornost, motiviranost, komunikaciju i prezentaciju) Project (zadana tema godine - identifikacija aktualnih problema i pronalaženje praktičnih rješenja u okviru teme) Robot Design (izvedba robota pomoću tehnologije LEGO® MINDSTORMS® - tehnički intervju iz područja mehanike, programiranja, strategije i inovacije) Robot Game (robotska igra - provjera učinkovitosti robota u rješavanju zadataka vezanih uz temu godine).

U programu FLL djeca rade ekipno (3 do 10 članova), a svaku ekipu mogu voditi do dva odrasla mentora. Svoj projekt ekipe predstavljaju na susretima uživo uz pomoć plakata, igara, pjesmi i kostima te kroz intervjue i robotsku igru (tehničko predstavljanje dizajna robota i demonstraciju robotičkog rješavanja zadataka u ograničenom vremenu).

Prvo natjecanje FLL u Hrvatskoj s 13 prijavljenih ekipa održano je 14. siječnja 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu. Među njima, ekipe koje su osvojile prvo mjesto (ekipa Udruge Gradionica, Zagreb) i drugo mjesto (ekipa Brickvengers, FER, Zagreb) sudjelovale su na finalnom turniru FLL Adria održanom 4. veljače 2017. u Sloveniji. U konkurenciji od 26 ekipa iz Slovenije, Hrvatske i Srbije na finalnom FLL natjecanju ekipa Gradionica, Zagreb osvojila je drugo mjesto u disciplini Robot Game.

Popis nagrađenih ekipa finala FLL Adria dostupan je na mrežnoj stranici natjecanja.

Više o FLL programu moguće je pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog robotičkog saveza.


www.skole.hr