2017-03-13 05:48:45

Borovnice – čuvari mozga

Tijekom ispitivanja Sveučilišta Exeter zdravi ljudi u dobi od 65 do 77 godina, koji su pili koncentrirani sok borovnica svaki dan pokazali su poboljšanje kognitivnih funkcija, protok krvi u mozgu i aktivaciju mozga tijekom obavljanja kognitivnih testova. Znanstvenici su također pronašli dokaze koji pokazuju napredak u radnoj memoriji.

Borovnice su bogate flavonoidima koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Dr. Joanna Bowtell, voditeljica odsjeka sportskih i zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Exeter, navodi: „Naše kognitivne funkcije ima tendenciju padati kako mi starimo. No, prethodna su istraživanja pokazala kako su kognitivne funkcije bolje očuvane kod zdravih starijih osoba koje konzumiraju prehranu bogatom biljnom hranom." U ovoj su studiji znanstvenici pokazali kako nakon samo 12 tjedana konzumiranja 30 ml koncentriranog soka borovnice svaki dan, protok krvi u mozak, aktivacija mozga i neki aspekti radne memorije poboljšani su u skupini zdravih starijih osoba.

Od 26 zdravih odraslih osoba koje su sudjelovale u ispitivanju, 12 ih je dobilo koncentrirani sok borovnica, koji pruža ekvivalent od 230 g borovnica, jednom na dan, dok je njih 14 dobilo placebo. Prije i nakon 12 tjedana, sudionici su rješavali nekoliko kognitivnih testova dok su MRI skenerom (eng. magnetic resonance imaging) praćene njihove moždane funkcije i mjeren protok krvi u mozgu tijekom odmora.

U usporedbi sa skupinom koja je dobila placebo, oni koji su uzeli dodatak od borovnice pokazali su značajno povećanje moždane aktivnosti u područjima mozga vezanima za testove. Studija je isključila svakoga tko je izjavio da konzumira više od 5 porcija voća i povrća dnevno i svi su se sudionici morali pridržavati svoje normalne prehrane tijekom provedbe studije.

Prethodna istraživanja pokazala su da je rizik od demencije smanjen većim unosom voća i povrća, dok su kognitivne funkcije bolje očuvane kod zdravih starijih osoba s prehranom bogatom biljnom hranom. Flavonoidi, koji se u velikim količinama mogu naći u biljkama, vjerojatno su važna komponenta koja uzrokuje te učinke.

 

Vijest i fotografija preneseni su s mrežnih stranica Biologija.com.hr.

 


www.skole.hr