2017-05-11 07:29:00

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru

Institut za razvoj obrazovanja i Grad Zadar organiziraju prvi Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru. Sajam će se održati 16. svibnja 2017. godine od 11.00 do 17.00 sati u prostoru Arsenala. Posjetitelji sajma u Zadru moći će na jednom mjestu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na stipendije i studijske programe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Više informacija o sajmu dostupno je na službenoj mrežnoj stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja organizira se s ciljem olakšavanja pristupa visokom obrazovanju za sve građane Hrvatske te u svrhu uspješnijeg završetka započetog studija. Stipendije znatno olakšavaju studiranje jer pomažu u pokrivanju studijskih troškova, a određene društvene skupine se mogu stipendijama dodatno motivirati da pristupe i uspješno završe studij.

Na prvom sajmu u Zadru bit će predstavljen velik broj dostupnih stipendija za studiranje u Republici Hrvatskoj i inozemstvu koje dodjeljuju različite institucije. Tako će se 16. svibnja 2017. godine predstaviti izlagači poput veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara, nevladinih udruga, zaklada i tvrtki. Na sajmu će sudjelovati više od 25 izlagača iz Hrvatske i čak osam zemalja Europe i Sjeverne Amerike: Austrija, SAD, Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska, Slovenija te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Institut za razvoj obrazovanja u partnerstvu s Gradom Zadrom po prvi puta organizira sajam ovakve vrste na području Zadra i Zadarske županije. Grad Zadar je izvrstan primjer lokalne uprave koja financijski potpomaže i stipendira različite kategorije učenika i studenata, a neke od njih su deficitarna zanimanja, izniman uspjeh u školovanju te slabiji socio-ekonomski status. Zbog toga će Grad Zadar, kao domaćin sajma, putem info-pulta i predavanja informirati građane o stipendijama za učenike i studente na području Zadra.

U sklopu programa Sajma, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, Joso Nekić, i voditeljica Odsjeka za školstvo Grada Zadra, Ivana Guglielmini, održat će predavanje pod nazivom „Stipendije Grada Zadra - Potičemo izvrsnost“ u razdoblju od 12:15 do 12:45 sati. O studentskoj mobilnosti na Sveučilištu u Zadru, od 12:45 do 13:30 sati, govorit će prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Zadru Nedjeljka Balić Nižić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru Maja Kolega te studenti Filip Cirkvenčić i Valentina Buzuk koji će s posjetiteljima Sajma podijeliti svoje iskustvo studentske razmjene u inozemstvu. Cjelokupan program dostupan je na mrežnim stranicama Sajma stipendija.

Pored navedenih partnera iz Zadra, na Sajmu stipendija će svoje stipendije i studijske programe predstaviti i niz drugih sveučilišta, veleučilišta, visokih škola, ali i zaklada, udruga, tvrtki i drugih institucija. Tako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH predstaviti svoje programe stipendiranja putem kojih se dodjeljuje najveći broj stipendija za studij u Hrvatskoj. Detaljan popis svih izlagača može se pronaći na mrežnoj stranici Sajma stipendija.

Posjetitelje očekuju i razna korisna predavanja, radionice, nagradne igre i ostali zanimljivi sadržaji. Kako je izgledao prošlogodišnji sajam možete pogledati u sljedećem video isječku.


***
Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već osamnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, razvoja nacionalnog kvalifikacijskog okvira, osiguravanja i unapređivanja kvalitete u visokom obrazovanju te akademske mobilnosti. IRO s velikim uspjehom već trinaest godina za redom organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu, Rijeci i sada po prvi puta u Zadru. Sajam svake godine posjeti više od 10.000 posjetitelja.


www.skole.hr