2017-07-24 09:37:45

Uspjeh hrvatskih učenika na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Od 12. do 23. srpnja 2017. godine održana je 58. Međunarodna matematička olimpijada (IMO) s koje se mladi hrvatski matematičari vraćaju s dvije srebrne i tri brončane medalje i jednom pohvalom.

Na olimpijadi koja se održala u Rio de Janeiru u Brazilu, sudjelovalo je ukupno 615 učenika iz 111 država, a članovi šesteročlane hrvatske ekipe su bili:

Adrian Beker, 4.razred, XV. gimnazija, Zagreb Lugo Mihovilić, 4.razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb Petar Nizić-Nikolac, 3.razred, XV. gimnazija, Zagreb Lukas Novak, 4.razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec Borna Šimić, 3.razred, Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod Marin Varivoda, 2.razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar. Voditelji ekipe bili su Ivan Krijan i Mea Bombardelli.

Adrian Beker i Lukas Novak osvojili su srebrne medalje, a Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu Bekeru ovo je četvrta olimpijada, Lukasu Novaku druga, dok su ostali članovi hrvatske ekipe na IMO-u prvi put.

Put na olimpijadu kao i pripreme organizira Hrvatsko matematičko društvo, a financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama 58. Međunarodne matematičke olimpijade.


www.skole.hr