2017-10-12 09:01:02

Festival tehničke kulture

Festival tehničke kulture dvodnevna je manifestacije kojom Hrvatska zajednica tehničke kulture već petu godinu za redom promovira inovativne ideje, popularizira tehniku i potiče kreativnost djece i mladih. Nakon tri zagrebačka i jednog karlovačkog izdanja, Festival tehničke kulture ove godine seli u Osijek, gdje zainteresirane posjetitelje 13. i 14. listopada 2017. godine, očekuje niz radionica, izložbi, projekcija i demonstracija iz robotike, modelarstva, elektrotehnike, radioamaterizma i drugih grana tehničke kulture.

Festival tehničke kulture jedinstvena je manifestacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj na kojoj se istovremeno i na jednom mjestu predstavlja cjelokupna djelatnost nacionalnih udruga tehničke kulture u Republici Hrvatskoj (HZTK, nacionalni savezi tehničke kulture) i članica HZTK koje su preuzele domaćinstvo. Cjelokupna aktivnost Festivala koji se svake godine održava u drugoj županiji doprinosi povećanju broja korisnika programa tehničke kulture, razvitku djelatnosti tehničke kulture u cjelini te privlačenju budućih sponzora i donatora.

Uz Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i nacionalne saveze, na Festivalu će se predstaviti domaćini - ZTK Osječko-baranjske županije i ZTK Grada Osijeka i brojne udruge s područja Osječko-baranjske županije, a kao gosti predstavit će se: CARNet, FabLab Hrvatska, STEMI d.o.o, FERIT Osijek, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Srednja škola Valpovo, Strojarska tehnička škola Osijek, COO Ivan Štark, Centar za kulturu iz Pečuha, Građevinski fakultet Osijek te domaćini Festivala tehničke kulture 2018. - ZTK Križevci i ZTK Koprivničko-križevačke županije.

U organizaciji nacionalnih saveza tehničke kulture i gostujućih zajednica, na Festivalu tehničke kulture bit će humanoidnih robota i vožnje robotskih kolica labirintom, programiranja i uspostavljanja radioamaterske i CB veze. Snimat će se kratki filmovi, izlagati fotografije, prezentirati jedrilice, automodeli, kajaci i ronilačka oprema, izrađivati makete brodova, modeli zrakoplova, prigodni ukrasi, cvijeće od šuške, nakit od bakrene žice, strujni krugovi te brojne druge zanimljivosti u kojima će moći sudjelovati djeca i mladi svih dobnih skupina, učitelji te svi ostali zainteresirani posjetitelji.

Međunarodnoj dimenziji Festivala tehničke kulture pridonijet će i gosti iz Mađarske i Srbije - Centar za tehničku kulturu iz Pečuha koji će predstaviti modularni sustav makete željeznice u mjerilu 1:43 i Osnovna škola Matije Gubca iz Tavankuta koji će se predstaviti radionicom izrade predmeta u tehnici slame. Cjelodnevne radionice na Skockanom otoku otvorene su za djecu i mlade svih uzrasta, ali i za one malo starije željne izazova i novih znanja. Lemit će se, piliti, spajati strujni krugovi, ispaljivati zračne rakete, izrađivati roboti šaralice, elektroničke značke i svjetiljke u obliku sove, prigodni zidni satovi i mnoge druge inovacije iz kreativno-tehničkih radionica Hrvatske zajednice tehničke kulture i domaćina. Krovna organizacija tehničke kulture u RH u Osijeku ponosno će predstaviti jedinstvene tehničke tvorevine nastale u radionicama za djecu i mlade, slavni časopis ABC tehnike iz kojeg su o tehničkoj kulturi učile mnoge generacije te brojne aktivnosti Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici.

Festival tehničke kulture, mjesto susreta inovativnih ideja, tehnike i kreativnosti, održat će se u petak i subotu – 13. i 14. listopada 2017. godine u NŠD Gradski vrt u Osijeku. Konferencija za medije održat će se 13. listopada 2017. godine u 10 sati u VIP dvorani NŠD Gradski vrt Osijek, nakon koje slijedi program otvorenja u 11 sati na kojem će biti prisutni predstavnici Ministarstva znanosti odgoja i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka te mnogi drugi uzvanici. Ulaz je slobodan.

 

 

 

 


www.skole.hr