2017-10-30 13:51:02

Nacionalni CERT obilježava 10 godina postojanja

Ove godine Nacionalni CERT, nacionalno središte za računalnu sigurnost, obilježava 10 godina svog postojanja. Nacionalni CERT (engl. Computer Emergency Response Team) osnovan je 30. listopada 2007. godine kada je Upravno vijeće CARNeta prema obvezama Zakona o informacijskoj sigurnosti donijelo izmjene statuta kojima je uspostavljen Odjel za Nacionalni CERT. Do tad, jedini CERT u RH bio je CARNet CERT koji je osnovan 1996. godine. 

2013. godine Nacionalni CERT preuzima sve poslove koje je obavljao CARNet CERT. Na ovaj je način CARNet omogućio bolju brigu o sigurnosti javnih informacijskih sustava kroz djelatnost Nacionalnog CERT-a i omogućio kvalitetniju uslugu korisnicima u sustavu znanosti i obrazovanja aktivnostima tadašnjeg CARNetovog Odjela za računalnu sigurnost (2016. godine i taj odjel pripojen je Odjelu za Nacionalni CERT). Nakon ustrojstva Nacionalnog CERT-a započinje uspostava hijerarhijski ustrojene infrastrukture CERT timova koja je nužna za preventivno djelovanje i učinkovitu koordinaciju pri rješavanju sigurnosnih incidenata vezanih uz informacijsko komunikacijske sustave.

Prema tome, Nacionalni CERT obrađuje incidente i brine za očuvanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj već deset godina. Podsjetimo, prema Pravilniku o radu Nacionalnog CERT-a, on se bavi incidentom ako se jedna od strana u incidentu nalazi u Hrvatskoj, odnosno ako se nalazi u .hr domeni ili u hrvatskom IP adresnom prostoru, osim tijela državne vlasti (ZSIS CERT). Nacionalni CERT ima zadaću donositi upute, smjernice, preporuke, savjete i mišljenja u području svoje nadležnosti.

Rast Nacionalnog CERT-a možda će najbolje pokazati i usporedba brojki u posljednjih nekoliko godina. Mrežnom sjedištu cert.hr 2013. godine pristupilo je prosječno 8 749 jedinstvenih korisnika mjesečno dok je ove godine mjesečni prosjek gotovo 14 000 jedinstvenih korisnika. Predviđeni broj incidenata u 2017. godini neće biti mnogo veći od broja obrađenih incidenata u 2015. godini, proaktivnim mjerama taj će se broj pokušati smanjiti. Također, Nacionalni CERT nastavlja s pisanjem novosti iz svijeta sigurnosti informacijskih sustava te objavom upozorenja o potencijalnim prijetnjama na stranicama mrežnog sjedišta cert.hr, ali i mrežnog sjedišta antibot.hr koji od 2015. godine bilježi rast broja jedinstvenih posjetitelja i u 2017. godini prešao je brojku od prosječno 3 700 posjetitelja mjesečno. Abuse služba, koja se bavi incidentima kad je izvor u carnet.hr domeni, bilježi stalni pad broja incidenata što pokazuje rast osviještenosti korisnika o računalnoj sigurnosti. Tako je u 2013. godini zabilježeno prosječno 494 incidenta mjesečno vezanih uz Abuse službu, a 2017. godine, nakon stalnog pada, mjesečni prosjek iznosi 209 incidenata.

Nacionalni CERT i u narednim će godinama savjesno i odgovorno obavljati svoj posao kako bi, u suradnji s drugim odgovornim tijelima, očuvao informacijsku sigurnost u Republici Hrvatskoj. Konstantnom edukacijom zaposlenika, nadogradnjom opreme i alata, suradnjom s odgovornim tijelima na međunarodnoj i nacionalnoj razini, provjerama ranjivosti, objavom sigurnosnih preporuka, podizanjem svijesti korisnika o računalnoj sigurnosti i mnogim drugim aktivnostima Nacionalni CERT i dalje će ustrajati stručno, kvalitetno i učinkovito koordinirati pri rješavanju računalno sigurnosnih incidenata. U današnje je digitalno doba sve više računalno sigurnosnih prijetnji, no zajedničkim snagama može se odgovoriti na njih. Stoga svim korisnicima interneta u Republici Hrvatskoj Nacionalni CERT stoji na raspolaganju na dobro poznatim e-adresama incident@cert.hr (za prijavu incidenta) te ncert@cert.hr (za opće upite, savjete i informacije). 


www.skole.hr