2008-05-16 00:00:00

Taktilna slikovnica

U Hrvatskoj knjižnici za slijepe u Zagrebu, predstavljeno je taktilno izdanje slikovnice "Super je  bit' različit". Tekst slikovnice ispisan je brajicom u crnom uvećanom tisku latiničnim slovima, a crteži su reljefno izdignuti, što omogućuje prepoznavanje slike dodirom. Za potrebe visoko slabovidne djece upotrijebljene su izražajnije boje. Autorica slikovnice je Đurđa Miklaužić, a ilustratorica Zrinka Ostović.

Na predstavljanju su se okupljenoj slijepoj i slabovidnoj djeci iz Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" i drugim nazočnima obratili voditeljica projekta Andreja Veljača, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.
U okviru obilježavanja 18. obljetnice donošenja Konvencije o pravima djeteta, novcem prikupljenim od prodaje doplatne marke financirana je izrada te slikovnice, tako da je pristupačna slijepoj i slabovidnoj djeci.

Prikupljeno je 27537 kuna, što je bilo dostatno za izradu 65 primjeraka slikovnice, čija bi tržišna cijena zbog specifičnosti pripreme i tiskanja bila 410 kuna.

Ta će količina biti dovoljna da svako slijepo i visoko slabovidno dijete od prvog do četvrtog razreda osnovne škole besplatno dobije po jedan primjerak.

O Hrvatskoj knjižnici za slijepe

Hrvatska knjižnica za slijepe je središnje mjesto na kojem slijepi i slabovidni mogu posuditi, a nakon toga i čitati knjige koje su prilagođene upravo njima. Smještena je u tzv.  «Tiflološkom kompleksu» na uglu Šenoine i Draškovićeve u Zagrebu, gdje su i Savez slijepih, Tiflološki muzej i dvorana Vidra, pozornica Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život. Knjižnica je formalno osnovana 1965., ali svoje korijene vuče još iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Današnji fond obuhvaća nešto više od dvije tisuće naslova na brajici. Hrvatska knjižnica za slijepe redovito objavljuje četiri časopisa na brajici te još osam u zvučnom obliku.


www.skole.hr