2018-02-05 08:51:03

Japanci uzgajaju banane s jestivom korom

Običnoj je banani potrebno oko dvije godine da naraste, no nove japanske banane rastu već za četiri mjeseca, a još ih ne treba ni oguliti. Naime, farmeri u Japanu uspješno uzgajaju ovo potpuno jestivo voće, a sve to zahvaljujući izumu koji pomoću DNA metode oponaša ledeno doba.

Banana koja je nazvana Mongee Banana, što znači “nevjerojatna”, rezultat je upravo neobične metode zamrzavanja i odmrzavanja – iznova stvarajući temperature i uvjete rasta koji su postojali u ledenom dobu. Zbog toga rastu banane koje ne samo da su potpuno jestive, nego i puno slađe.

Većina se banana u svijetu uzgaja u tropskim krajevima gdje su prosječne temperature oko 27° C, no određene farme u južnom Japanu drže svoja stabla banana na hladnim temperaturama od čak -60° C. Nakon toga, poljoprivrednici presađuju ta ista stabla u okruženja gdje je temperatura oko 27° C. Posljedica je te dvije potpuno različite temperature stanje bržeg rasta banana. Takve banane onda imaju ne posve zrelu koru kakvu smo navikli viđati (i guliti), nego tanju i mekšu. I što je najvažnije, dovoljno slatkog okusa da se može jesti.

Ove su banane dostupne u prilično malim količinama pa se svakog tjedna rasprodaju u regionalnoj prodavaonici Tenmanya Okayama. Ipak, Japan i dalje 99 % posto svojih potreba za bananama rješava uvozom, a cijene budu prilično visoke, tako da je i cijena ovih Mongee banana, zbog potražnje, čak 6 dolara.

Kako je broj dostupnih Mongee banana izuzetno ograničen, kompanija koja ih proizvodi je zainteresirana za daljnje širenje poslovanja i nedavno su na svojoj mrežnoj stranici objavili da traže nove poljoprivrednike koji bi isto uzgajali njihove banane.

Mongee banane mogle bi predstavljati način da se pomogne rast domaćem tržištu banana, koje je zabrinjavajuće zbog spomenutog uvoza od 99 %. Farme ističu kako uzgajaju banane bez upotrebe pesticida te da se u Mongee jestivoj kori nalaze i dodatne hranjive tvari poput triptofana, magnezija, vitamina B6, cinka i više šećera.

Naime, Mongee banana ima 24.8 grama šećera, što je ipak više u odnosnu na konvencionalnu bananu koja ima 18 grama. Novinari koji su ih okusili su izjavili kako je to voće tropskog okusa, s mirisom koji ih podsjeća na ananas.Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/clanak/


www.skole.hr