2018-08-22 10:54:18

ICARUS digitalna platforma – Topoteka

Najmlađa  ICARUS digitalna platforma – Topoteka – nastala je okviru co:op projekta kao alat za  stvaranje mrežnog arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanja čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije pisane baštine.

 

U interakciji ICARUS partnera s lokalnim ustanovama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo u protekle dvije godine je diljem Europe pokrenuto više od dvije stotine Topoteka – u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Finskoj, Rumunjskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

Na digitalnoj platformi Topoteka nalaze se besplatni sadržaji namijenjeni nastavnicima i učenicima u učenju zavičajne povijesti, kulture i dr.  U projektu su sudjelovale baštinske i školske ustanove.

Ove su virtualne zbirke povećale vidljivost lokalnih zajednica na regionalnom i nacionalnom području, potaknule brojne aktivnosti (npr. manifestacije „Donesite vlastitu prošlost“, „Dani povijesti“ i dr.) i programe te pomogle u promociji kulturnih i drugih manifestacija i povijesnih specifičnosti pojedinih područja.

Svi se mogu uključiti se u tijek povijesti i postati vidljivi dio zajedničke europske priče – upoznajte hrvatske Topoteke:

Međimurje: http://medjimurje.topoteka.net/ Osijek - Tvrđa: http://osijek-tvrdja.topoteka.net/ Podsused:  http://podsused.topoteka.net/ Podravina: http://podravina.topoteka.net/ Split - Knjižara Morpurgo: http://morpurgo.topoteka.net/ Starigrad:  http://morpurgo.topoteka.net/ Vukovar: http://vukovar.topoteka.net/ Vilijun: http://vilijun.topotheque.eu/ Ysterreich: http://ysterreich.topoteka.net/

www.skole.hr