2018-09-20 09:35:50

Dani Erasmusa („Erasmus Days“)

Diljem Europe i ove se godine obilježavaju Dani Erasmusa („Erasmus Days“) na kojima će građani sudjelovanjem u brojnim događajima u europskim gradovima imati priliku doznati više o rezultatima projekata programa Erasmus+ i nadahnuti se na vlastito sudjelovanje u ovom najvećem programu Europske unije namijenjenom obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. 

Prvi dan manifestacije, 12. listopada 2018. godine, rezerviran je za predstavljanje rezultata projekata u gradovima i zemljama sudionicama. Svi događaji: seminari, sastanci, izložbe fotografija, koncerti, radijske emisije, konferencije i digitalne aktivnosti mogu se pretraživati na interaktivnoj karti na portalu www.erasmusdays.eu i na društvenim mrežama uz pomoć oznake (hashtag) #ErasmusDays.

U subotu, 13. listopada 2018. godine, devet milijuna bivših i trenutačnih korisnika programa Erasmus+ pokazat će svoj europski ponos i predanost Europi. Budući da je 2018. Europska godina kulturne baštine, posebno će se predstaviti i sudionici s područja kulture.

Dani Erasmusa prvi su put održani 2017. godine na inicijativu francuske nacionalne agencije za program Erasmus+. U dva dana trajanja te manifestacije ukupno je održano 625 događaja u 324 grada u 11 europskih zemalja.

„Uz očekivano pokroviteljstvo Europske komisije i Europskog parlamenta te svih Erasmus+ agencija u Europi, očekujemo najmanje 1000 događanja u 20 zemalja tijekom ovih dana obilježavanja konkretne i pozitivne Europe. Dok se raspravlja o sljedećem Erasmus+ programu, #ErasmusDays će predstaviti europski utjecaj zahvaljujući uspješnim pričama i svjedočanstvima. Recimo svijetu koliko smo ponosni što smo Europljani, ujedinjeni u različitosti“, poručuju organizatori.

Središnji događaj – „Inspiration Day“ u Zagrebu

Središnji će događaj na području Hrvatske u povodu Dana Erasmusa biti Dan inspiracije („Inspiration Day“) koji Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira 12. listopada u Zagrebu. Na događaj se pozivaju svi potencijalni sudionici programa Erasmus+ koji iz nekog razloga još nisu sudjelovali u programu, a prednost imaju predstavnici organizacija koje se bave strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem. Na Danu inspiracije posjetitelji će upoznati iskusne korisnike koji će svojim pričama iz prve ruke najbolje prikazati rezultate i pozitivan utjecaj sudjelovanja u programu Erasmus+.

Za sudjelovanje na ovom događaju potrebno se prijaviti putem prijavnog obrasca na poveznici, a program je događaja dostupan ovdje.

Događaji diljem Hrvatske za sve Erasmus+ skupine

I ostala područja programa Erasmus+ bit će obuhvaćena raznovrsnim događanjima: radionica za područje odgoja i općeg obrazovanja, događaji za mlade, nagradni natječaji za studente i radionica za potencijalne sudionike s područja obrazovanja odraslih. Događaji se mogu pretraživati na interaktivnoj mapi zajedničkog europskog portala www.erasmusdays.eu

 


www.skole.hr