2018-11-02 10:16:51

Na IRB-u održane kemijske radionice iz ciklusa BASF Chemgeneration

BASF-ov program Chemgeneration namijenjen je učenicima srednjoškolskog uzrasta s ciljem dodatne edukacije u području kemije, s naglaskom na održivi razvoj i korištenje otpada kao obnovljivog izvora za nove proizvode

Institut Ruđer Bošković (IRB) 26. listopada 2018 godine ugostio je 30 učenika zagrebačke XVIII. gimnazije koji su sudjelovali u radu kemijskih radionica iz ciklusa BASF Chemgeneration. Tijekom dviju radionica u trajanju od 90 minuta, učenici su se kroz četiri praktične vježbe imali priliku dodatno educirati o važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti.

Radionice su u potpunosti besplatne i prikladne za sve učenike, bez obzira na njihovu sklonost i nadarenost za kemiju ili prirodne znanosti, a u suradnji s tvrtkom BASF Croatia na IRB-u se održavaju tijekom ove i sljedeće godine.

Održane radionice nastavak su projekta započetog s tvrtkom BASF Croatia na proljeće, a tijekom ove i sljedeće godine na IRB-u će se održati niz kemijskih radionica na kojima učenici kroz nekoliko kemijskih pokusa rješavaju neke od problema suvremenog društva. U sklopu programa BASF Chemgeneration učenici imaju priliku naučiti kako reciklirati stari papir, izraditi sustav za filtriranje vode, provesti elektrolizu metala i dokazati kako se određene vrste plastike mogu razgraditi u svega nekoliko tjedana.

Zagađenje okoliša predstavlja jedan od gorućih svjetskih problema, a upravo je inzistiranje na održivom razvoju i edukcija u području iskorištavanja otpada kao sirovine i obnovljivog izvora za nove proizvode način kako uspješno doprinijeti njegovom rješavanju. Upravo to je glavna tema ovih radionica koje su prilagođene svim učenicima srednjoškolskog uzrasta.


www.skole.hr