2018-11-27 10:33:50

Održano 6. sportsko natjecanje „Naše pravo na sport“

Od 23. do 25.studenog 2018. godine u Zagrebu je održano 6. sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju „Naše pravo na sport“ koje je okupilo djecu iz cijele Hrvatske među kojima su bili i djeca iz OŠ Nedelišće, OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac, OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica, Sportska udruga za osobe s intelektualnim poteškoćama „Veliko srce“ iz Koprivnice, OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac, OŠ Sesvetska Sopnica te OŠ Hugo Badalić iz Slavonskog Broda.

Trodenvno natjecanje okupilo je preko stotinu malih sportaša koji su se natjecali u nekoliko disciplina. Prvi dan natjecanja djeca su odmjerila snage u plivanju i skokovima u vodu, dok su drugi i treći dan bili rezervirani za dvoranske disipline poput šuta na gol, šuta na koš, trčanja, kuglanja i poligona.

U sklopu natjecanja održan je i okrugli stol na temu „Sport i rekreacija kod djece s teškoćama u razvoju“ koji je okupio stručnjake iz područja sporta i rekreacije te je izazvao veliki interes među roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom s teškoćama u razvoju. Okrugli stol je još jednom pokazao kako su skupovi na ovu temu neiscprni te kako bi se svakako trebali češće organizirati.

„Naše pravo na sport“ odvija se u sklopu programa „Moje pravo na igru i sport“ koji se kontinuirano provodi od 2012. godine u Centru za edukaciju i savjetovanje Sunce. Program je osmišljen kao univerzalna sportska škola, odnosno sportsko-edukativni program za djecu s teškoćama u razvoju, besplatan je i namijenjen je djeci od 4 do 18 godina.

Dvanaest hrvatskih sportaša među kojima su Damir Martin, Anđela Mužinić, Nika Vojnović (Rk Lokomotiva Zagreb), Izabela Krakić, Ana Lenard, Kristina Tomić, Bruna Milinović, Vedrana Malec, Kristijan Vincetić, Helena Dretar-Karić, Vito Nikolić (KHL Medveščak) te Vanja Vujić i Viktor Szabo snimili su humanitarni kalendar s Centrom Sunce koji je promoviran na samom natjecanju.

Humanitarni kalendar nema svoju cijenu. Zainteresirani građani mogu se uključiti kroz donacije tako da svatko prema svojim mogućnostima donira određeni iznos pri kupnji kalendara. Novac od donacija namijenjen je daljnjem razvoju programa, kao i za kupnju rekvizita koji su prijeko potrebni za rad.

Ove godine 6. sportsko natjecanje „Naše pravo na sport“ sufinanciralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Zaklada „Hrvatska za djecu“ te Grad Zagreb kroz sufinanciranje programa „Moje pravo na igru i sport“, a tu su i mnogobrojne druge organizacije, sponzori i donatori čiji je broj iz godine u godinu sve veći. Partneri programa su Zagrebački športski saveza osoba s invaliditetom , Hrvatski paraolimpijski odbor, Plivački klub Natator, Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava te ustanova za Upravljanje sportskim objektima Zagreb koji doprinose provedbi ovog programa.


www.skole.hr