2018-12-11 13:48:53

Promocija portala Književna baština u muzejima

U petak 14. prosinca 2018. godine u 11 sati u prostorijama Muzejskoga dokumentacijskog centra u Zagrebu, održat će se promocija portala "Književna baština u muzejima", prvoga tematskoga online vodiča kroz muzeje, zbirke i ostale baštinske ustanove u Hrvatskoj koje čuvaju vrijednu ostavštinu hrvatskih književnika.

Portal je zamišljen kao mrežna platforma koja pruža informacije o muzejskoj građi i zbirkama književne baštine (od kojih većina nije vidljiva na internetu ili još nije digitalizirana) i koja usmjerava korisnike na javno dostupnu digitaliziranu baštinu hrvatskih književnika smještenu izvan muzeja. Tako su za znanstvenu, obrazovnu i istraživačku upotrebu dostupni referentni podaci o muzejskim izložbama, katalozima, knjigama, tekstovima, projektima, manifestacijama i digitalnoj građi u kojima muzeji predstavljaju i ističu književnu baštinu.

Književna baština u muzejima vodi korisnike kroz vrijednu ostavštinu 269 književnica i književnika čija se književna baština čuva u 638 muzeja i ustanova - od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Hrvatskog državnog arhiva do rodnih kuća i centara za kulturu, a među šestotinjak predmeta koji kod virtualnih posjetitelja bude znatiželju i interes za pomak iz virtualnoga u realni svijet muzejskih prostora našli su se i pisaća komoda Dobriše Cesarića, kišobran Dragutina Rakovca, košulja s plastronom književnika Janka Matka, nalivpero Grigora Viteza, čizme Ivana Mažuranića, pisaći stroj Marije Jurić Zagorke, portreti Miroslava Krleže, guc Mate Balote, Dnevnik Dragojle Jarnević.

O elektroničkom vodiču, književnoj baštini i novim  projektima, uz autoricu portala mr. sc. Snježanu Radovanliju Mileusnić, knjižničarsku savjetnicu u Muzejskome dokumentacijskom centru, govorit će i Marinko Barčan iz Muzeja Petra Preradovića u Pitomači, dr. sc. Ana Batinić s Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU, dr. sc. Uroš Desnica iz Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića, muzejska savjetnica Sonja Gaćina Škalamera iz Hrvatskog školskog muzeja, ravnateljica Gradskog muzeja Čazma Jadranka Kruljac Sever te Jasmina Reis, voditeljica muzeja Kuća Šenoa.

Portalu Književna baština u muzejima možete pristupiti ovdje.

 


www.skole.hr