2018-12-13 09:30:38

Australija smanjila uporabu plastičnih vrećica za 80 % u svega tri mjeseca

Australian National Retail Association ima dobre vijesti. Australija je opet učinila nešto nevjerojatno dobro. Pad potrošnje plastičnih vrećica nije samo rezultat državne politike, nego je to bila i dobro provedena poslovna odluka.

Lanci supermarketa

Ovaj je preokret u velikoj mjeri zasluga dvaju najveća lanaca supermarketa, Coles i Woolworths. Oni su odlučili na što bezbolniji način implementirati nacionalnu zabranu besplatnih laganih plastičnih vrećica u srpnju. Zamijenili su ih vrećicama za višekratnu uporabu koje stoje 15 centi.

“Maloprodajni lanci zaslužuju pohvale zato što su pokrenuli jednu od najznačajnijih promjena u ponašanju potrošača. Mi također, pozdravljamo kupce jer su prihvatili ekološku inicijativu”, tvrdi David Stout, voditelj industrijske politike u National Retail Association.

“Maloprodajni lanci su tako na razini cijele zemlje vodili akciju i pomagali su i manjim tvrtkama u tome kako upravljati prijelazom na maloprodaju bez plastičnih vrećica. Kao rezultat, vidimo slične izmjene širom kategorija hrane, kućanstva i usluga.”

Faza istiskivanja laganih plastičnih vrećica provodi se na regionalnoj razini. Zabrane plastičnih vrećica su na snazi ili čekaju usvajanja odluke u većini država i teritorija, osim u istočnom Novom Južnom Walesu.

Međutim, odluka velikih australskih lanaca nije došla jednostavno. Kupci su najprije prigovarali zbog promjene.

Prema statističkim podacima, zemlje istočne Azije – Kina, Indonezija, Filipini, Vijetnam i Tajland – glavni su proizvođači plastičnog otpada koji završava u našim oceanima.

Kina je najveći proizvođač plastičnog otpada. Zajedno s Indonezijom najveći je izvor zagađenja plastičnim bocama, plastičnim vrećicama i ostalim smećem. Podaci o tome se mogu naći ovdje.


Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/.

 


www.skole.hr