2018-12-21 10:02:10

Dodaci su prehrani najčešće nepotrebni

Dodaci prehrani mogu se nabaviti u mnogim oblicima, kao klasične tablete, šumeće tablete, kapsule, u prahu ili u tekućem obliku, no jesu li oni uistinu nužni za zdravlje? Dio nutricionistia smatra da nisu. Među njima su i članovi Njemačkoga nutricionističkog društva DGE. 

 

Dodaci prehrani, kako im i naziv kaže, dopuna su prehrani, pri čemu obično dopunjuju hranjive tvari neophodne za život i za odvijanje metaboličkih procesa, a to su vitamini, mineralne tvari, aminokiseline, bjelančevine, masne kiseline. Oni mogu, ali i ne moraju biti vitaminskog i/ili mineralnog sastava. U tu skupinu dodataka prehrani pripadaju i proteinski prašci. Dakle, dodaci prehrani ovog tipa hranjive su tvari i mogu biti manjkave u svakodnevnoj prehrani zbog čega neki nutricionisti smatraju da ih valja dodati uobičajenim obrocima u obliku tableta, kapsula, prašaka, itd. Nerijetko ih nazivaju nutraceuticima. 

Glasnogovornica Njemačkoga nutricionističkog društva Antje Gahl kaže da zdravi ljudi neće biti ništa zaštićeniji od bolesti ako uzimaju nadomjestke i dodaje da uravnotežena prehrana sadrži sve što organizmu treba. 

Međutim, što ako prehrana nije uravnotežena? Pomažu li suplementi i tada? Odgovor je opet ne, zato što oni nisu zamjena za uravnoteženu prehranu, tvrde stručnjaci. "Dodaci prehrani nisu nutrititvna alternativa", naglašava Harald Seitz, glasnogovornik njemačkoga Saveznog ureda za poljoprivredu i hranu. "Kada naprimjer jedete paprike, u organizam unosite puno više od vitamina C, odnosno on je puno iskoristiviji. U paprikama ima folne kiseline, vitamina B, magnezija i željeza. Potrošači nemaju nikakvog razloga vjerovati da u voću i povrću nema dovoljno hranjivih tvari", kazao je Seitz. "Ako jedete raznoliku svježu hranu, vaš će organizam biti sasvim dobro opskrbljen svime što mu treba", naglasio je. 

Izuzetak u ovom slučaju čine starije osobe koje se dovoljno ne kreću, trudnice ili dojilje i dojenčad.  Suplementi su eventualno potrebni osobama koje boluju od određenih bolesti, imaju razvijenu netoleranciju na neke namirnice i vegani, kaže DGE te savjetuje: „Ako već uzimate dodatke prehrani ni u kojem ih slučaju ne uzimajte nasumce, već uz prethodan savjet stručnjaka - s dodacima prehrani upoznatog nutricionista, farmaceuta ili liječnika.“

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije.

 


www.skole.hr