2019-02-19 09:30:16

Radionica taktilnog crteža

U subotu, 23. veljače 2019. godine, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u okviru izložbe „Josef i Anni Albers – Putovanje kroz slijepo iskustvo“ održat će se radionica taktilnog crteža. Svrha je radionice senzibilizirati javnost za osobe s oštećenjem vida na području likovnog stvaralaštva. 

Polaznici će se upoznati s pristupom likovne kulture slijepim osobama kratkim predavanjem, nakon čega slijedi radionica posvećena taktilnom crtežu.

Crtež je slijepih osoba potpuno drugačiji od videćih osoba. Slijepa osoba nema poimanje perspektive, skraćenja, ona svijet doživljava isključivo zvukom i opipom pa su i crteži iznimno drukčiji. Također, zbog načina pisanja na stroju i pisma koje se zasniva na točkama nemaju razvijenu grafomotoriku i način je gradnje crteža prilagođen njihovim sposobnostima. Polaznici radionice imat će priliku upoznati taktilan crtež i taktilan način razmišljanja slijepih osoba u gradnji crteža te složiti crtež od gotovih elemenata – točaka, ravnih i zakrivljenih crta izrađenih od magneta na metalnoj ploči zatvorenih očiju. Tehniku crtanja gotovim elementima crteža izrađenih od tvrđeg papira koristit će i kao zanimljivu tehniku u gradnji crteža otvorenih očiju.

Voditeljica je radionice Tanja Parlov, prof.likovne kulture u Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek".

Okupljanje je na recepciji MSU-a u subotu, 23. veljače 2019. godine, u 15 sati.

Radionica je prilagođena djeci od 1 do 4 razreda osnovne škole.

Zbog ograničenog broja sudionika, prijave za radionicu su obvezne. Prijave se šalju na e-adresu: edukacija@msu.hr, sa sljedećim informacijama: ime, prezime, dob i kontakt broj.


www.skole.hr