2019-04-05 08:28:03

Na miris i okus sira od glazbe najbolje utječe – hip hop

Kulinarsko-umjetnički eksperiment dokazao je da glazba itekako utječe na dozrijevanje sira. Mjesto je radnje, dakako, Švicarska. Izlaganje sireva neprekidnoj glazbi, naime, trebalo bi pojačati njegov okus, objavili su švicarski znanstvenici.

Devet je kolutova ementalera koji teže svaki po 10 kilograma prošlog rujna tako smješteno u zasebne drvene kutije. Tada su Švicarci krenuli s testiranjem utjecaja glazbe na njihov miris i okus.

Pet je kolutova neprekidno izlagano glazbi iz Mozartove Čarobne frule i Led Zeppelinovom rock klasiku Stairway to Heaven. Našli su se tu i hip hop snimka We Got it From Here grupe A Tribe Called Quest, Vrilov tehno UV, ali i Monolith Yelloa.

Tri su koluta sira kontinuirano izlagana zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije. Zadnji je kolut, bio prepušten uživanju u tišini.

“Uočene su prilično uočljive razlike u intenzitetu okusa i mirisa”, objavili su znanstvenici s bernskog sveučilišta umjetnosti. Pozvali su se na kulinarski žiri koji je testirao sve uzorke.

“Najbolje je ocijenjen uzorak koji je bio izložen hip hopu u smislu voćne note. On je bio i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa”.

Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy ispričao je medijima kako su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.

Proizvođač je sireva Beat Wampfler rekao kako je analiza uzoraka provedena čak dva puta i u oba su slučaja rezultati bili podjednaki.

Sljedeća je faza planirano izlaganje pet do deset sireva hip hopu i opet onda testiranje utjecaja te glazbe u odnosu na sireve koji nisu izlagani glazbi.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/.


www.skole.hr