2019-09-10 10:17:22

Glazba ima opuštajući učinak prije operativnog zahvata

Relaksirajuća glazba opušta pacijente prije operativnog zahvata gotovo poput sedativa, pokazala je američka studija.

 

Naime, sudionici su u eksperimentu dobivali lijek midazolam (Dormicum, grupa benzodiazepina s opuštajućim učinkom) ili su im liječnici puštali pjesmu Weightless grupe Marconi Union. Pjesma je napisana posebno s namjerom da smanji stres, krvni tlak i uspore otkucaje srca, u suradnji s glazbenim terapeutima.

Pokazalo se kako se tjeskoba kod obje skupine pacijenata smanjila. Važno je istaknuti da tjeskoba prije operacije utječe na oporavak jer tijelo proizvodi hormon stresa.

Lijekovi za smanjenje anksioznosti ponekad imaju nuspojave, zbog čega ih je potrebno uzimati uz liječničku kontrolu. Nasuprot tome, glazbena je medicina ”bezopasna i jeftina”.

Ipak, tim je primijetio da su pacijenti koji su primili midazolam zabilježili veći stupanj zadovoljstva svojim cjelokupnim iskustvom i manje problema s komunikacijom. Znanstvenici pripisuju ova otkrića brojnim čimbenicima, uključujući činjenicu da su korištene slušalice za uklanjanje buke, da nije standardizirana glasnoća glazbe i nije pacijentima omogućen odabir glazbe.

Dr. Veena Graff, profesorica anesteziologije i intenzivne skrbi medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvania objasnila je da glazba utječe na dio mozga zadužen za emocije. “To znači da pacijenti mogu biti ‘u svom svijetu’, da mogu biti opušteni te imati potpunu kontrolu”, rekla je.


Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/.


www.skole.hr