2021-02-23 10:59:18

Radionice o nenasilnoj komunikaciji za učenike osnovnih i srednjih škola

U okviru projekta „Školska volonterska zajednica – snaga za održivi razvoj“, financiranog od strane Hrvatsko-švicarskog programa suradnje, Hrvatska udruga za mirenje kroz veljaču i ožujak ove godine uz koordinaciju VCZ-a provodi interaktivne radionice o nenasilnoj komunikaciji za učenike četiri partnerske škole u projektu.

Riječ je o osnovnoj školi August Šenoa iz Zagreba, osnovnoj školi Josip Kozarac iz Slatine, IX. gimnaziji iz Zagreba te Industrijsko-obrtničkoj školi iz Slatine.

Stručne radionice o nenasilnoj komunikaciji i afirmativnim obrascima ponašanja jedan su od programa izobrazbe, kao dio prvog cjelovitog oglednog Kurikuluma za razvoj volonterskog programa i održivi razvoj za osnovne i srednje škole, a kojim će se djeci i mladima omogućiti da steknu kompetencije u nenasilnoj komunikaciji s drugim osobama, afirmativnim obrascima ponašanja, mirnom rješavanju sukoba, svladavanju komunikacijskih rizika i prepreka te usvajanju vještina kroz koje će dugoročno moći utjecati na društvenu komunikaciju i ostvarenje mira i nenasilja u lokalnim zajednicama.

U suradnji s Hrvatskom udrugom za mirenje izrađeni su programi orijentacijskih radionica o nenasilnoj komunikaciji za tri uzrasta – za učenike razredne nastave osnovne škole, učenike predmetne nastave osnovne škole i učenike srednje škole.

Ključnu podršku provedbi radionica o nenasilnoj komunikaciji pružaju djelatnice partnerskih škola – s obzirom na to da mjere Stožera civilne zaštite ne dozvoljavaju provedbu radionica uživo u razredu od strane vanjskih predavača, radionice provodimo u online formatu uz facilitaciju u razredu od strane nastavnica. Ne sumnjamo u uspjeh ovakvog online modela radionice, jer u studenom 2020. godine djelatnice partnerskih škola u projektu, ali i drugih osnovnih i srednjih škola, sudjelovale su u III. modulu Edukacije za školske koordinatore/ice volontera.

Tema modula bila je upravo nenasilna komunikacija, a edukaciju je vodila Dušanka Pribičević-Gelb, iskusna medijatorica i dopredsjednica Hrvatske udruge za mirenje. Sukladno važećim mjerama Stožera civilne zaštite, III. modul edukacije proveden je online, putem Zoom platforme. Modul je proveden kroz dva dana, a ukupno je sudjelovalo 19 sudionica iz 11 osnovnih i srednjih škola.

S obzirom na izazov online provedbe edukacije, ključan alat bili su radni materijali kroz koje su sudionice interaktivnim metodama obrađivale teme nenasilne i asertivne komunikacije kroz izvođenje raznih praktičnih zadataka, individualno i u grupama. Evaluacija III. modula edukacije pokazuje izvrsne rezultate te je ocijenjena odličnim ocjenama od strane sudionica, koje su posebno korisnim ocijenile konkretne primjere izložene na edukaciji, a smatraju da bi im ova vrsta edukacije koristila u radu u školi i pozivaju na daljnju organizaciju edukacija o nenasilnoj edukaciji u odgojno-obrazovnim ustanovama.


www.skole.hr