2009-02-20 00:00:00

Aditivi iz hrane opasni za zdravlje djece

Aditivi u hrani i napitcima mogu izazvati hiperaktivnost kod djece: studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet upozorava roditelje u Velikoj Britaniji na popratne pojave koje mogu izazvati slatkiši, karamele i napitci koji sadrže visoki postotak boja i konzervansa.

Istraživanje, provedeno na Sveučilištu Southampton, je dokazalo da su aditivi u mnogim namirnicama glavni uzrok pogoršanja ponašanja kod djece. Među osnovnim posljedicama su pad koncentracije i impulzivnost koji negativno utječu na sposobnost učenja.

Iz analize prikupljenih podataka na uzorku od 300 djece istraživači su konstatirali da se hiperaktivnost često povezuje s povećanom agresivnošću i antisocijalnim ponašanjem. Profesor Jim Stevenson rekao je da s efektima prouzročenim aditivima u prehrani dijete može biti zahvaćeno već u dobi od tri pa do osam godina. Prema službenim statistikama, 2,5 posto britanske djece pati od deficita pažnje i hiperaktivnosti (ADHA). Međunarodne pak procjene govore o mnogo većim brojkama: od ADHA pati 5-10 posto djece.

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Zdravo budi.



 


www.skole.hr