2009-11-18 00:00:00

Roditelji - saveznici škola u prevenciji nasilja

Ovogodišnji treći susret Mreže škola bez nasilja odvija se povodom obilježavanja 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta koja djeci između ostaloga i jamči zaštitu od nasilja i zlostavljanja.

Na susretu Mreže škola bez nasilja okupilo se oko 500 sudionika iz više od 140 škola iz cijele Hrvatske. Na skupu su se tako okupili djeca, roditelji, učitelji, stručni suradnici i ravnatelji te predstavnici lokalnih uprava i samouprava i obiteljskih centara. Susret je posvećen temi unapređivanja suradnje između škole i roditelja u spriječavanju vršnjačkog zlostavljanja.

Vršnjačko nasilje među djecom jedan je od velikih problema s kojim se susreću djeca, roditelji i učitelji. Više od 130 škola u Hrvatskoj koje nose titulu „Škola bez nasilja“ ulažu veliki trud da taj problem smanje i učine svoje učionice, hodnike i dvorišta sigurnim, a atmosferu u školi poticajnom za svaku svoju učenicu i učenika. Od 2005. godine do danas, te su škole u svojim prostorima prepolovile nasilje među djecom.

Suradnja s roditeljima, ali i s ostalim čimbenicima u lokalnoj zajednici, jasno ukazuje kako problem vršnjačkog zlostavljanja nije samo problem škole nego cijele zajednice.

Posebna gošća ovogodišnjeg susreta je Sarah Jalušić, dobitnica nagrade Luka Ritz i učenica koja je aktivno sudjelovala u UNICEF-ovom programu u svojoj osnovnoj školi.

Na početku susreta, dodijeljena su priznanja za 11 novih škola koje odsada imaju status „Škola bez nasilja“, a 43 škole su taj status obnovile nakon 3 godine provedbe UNICEF-ova programa za spriječavanje nasilja među djecom.

„Nakon 6 godina uspješne provedbe programa, važnost zajedničkog rada potvrđuje se svakog dana iznova. Iako se u javnosti često stvara slika kako je nasilja sve više, a neki podaci pak govore da je nasilja sve manje, istina je i jedno i drugo! Naša iskustva govore da je spriječavanje nasilja i zlostavljanja trajan posao, ali se ozbiljnim radom i pristupom mogu postići rezultati. Ponosimo se uspjesima koje smo zajedno postigli: 267 škola se do danas uključilo u program, 144 škole uspješno su savladale svih 7 koraka u programu i dobile priznanje „Škola bez nasilja“, a tisuće učitelja, djece i roditelja sudjelovalo je u samome programu“, naglasila je Đurđica Ivković, programska voditeljica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku prilikom otvaranja skupa.

Susret je i ove godine bio prilika za razmjenu iskustava, dobrih praksi, ali i stjecanje novih poznanstava i prijateljstava među djecom i roditeljima iz različitih krajeva Hrvatske.
 


www.skole.hr