2009-11-19 00:00:00

Webinar o lektiri u razrednoj nastavi

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže u webinaru  „Sat lektire u razrednoj nastavi“  koji će se održati u  srijedu, 25. 11. 2009. u 18.30 sati. Webinar će voditi Suzana Delić, dipl. učitelj mentor iz Osnovne škole Horvati u Zagrebu. Za pristup webinaru slijedite ovu poveznicu.

Ukoliko za pristup u webinar sustav zatraži upis korisničkih podataka, molimo da tada upišete:

Meeting ID: Lektira123 Entry Code: Razred123 Location: https://www.livemeeting.com/cc/usergroups. Više o webinaru

Lektira je često bolna tema učenika i to ne samo u osnovnoj školi. Vole li učenici čitati? Ako ne, zašto ne vole? Mogu li zavoljeti? U nižim razredima osnovne škole postoji velika volja za čitanjem, no problemi su uvijek isti: nabavka knjiga, pisanje bilježaka ili dnevnika čitanja i sl.  Zamorno. Može li biti drugačije? Mogu li djeca birati kako, kada i što čitati pa makar to bila i zadana lektira?

Upravo to je bio cilj za izradu rada u LCDS (Learning Content Development System) alatu. Djeca vole raditi na računalu - iskoristimo računala umjesto bilježnica. Djeca vole birati - ponudimo im izbor knjige i vlastiti tempo čitanja.

Ovim radom učiteljima se predlaže da se lektirna djela ne obrađuju točno određeni mjesec, već da svaki učenik odabere djelo i vremensko razdoblje u kojemu će pročitati odabrano djelo. Primjenom LCDS alata i tečajeva učeniku se uz čitanje mogu ponuditi različiti sadržaji pomoću kojih može sam provjeriti svoje znanje o djelu ili ga i nadopuniti videoisječcima i dramatizacijom teksta.

Mjesečni sat lektire u učionici pretvara se u okrugli stol na kojemu učenici razgovaraju o knjigama koje su pročitali, daju preporuke ili pokude iIi sudjeluju u stvaranju novog kviza, osvrta na knjigu i sl.

Lektira – računalo - igra zajedno? Zašto ne?!

Vijest je preuzeta s inetrnetskih stranica Suradnici u učenju.


www.skole.hr