2010-02-05 09:50:00

Akcija „Sigurniji internet za djecu“

Digitalni časopis Pogled kroz prozor poziva nastavnike da se svojim aktivnostima i radovima pridruže akciji „Sigurniji internet za djecu“. Vrlo često se o generacijama današnjih učenika govori kao o digitalnim generacijama jer od rođenja rastu okruženi raznim digitalnim i elektroničkim uređajima. Dakle, to su djeca koja se na Internetu snalaze kao ribe u vodi ili …?

Za snalaženje na Internetu nužno je znanje korištenja računala, vještina procjene vrijednosti informacija te ostale vještine najčešće obuhvaćene terminom informacijska pismenost. Je li to dovoljno?

Za korištenje Interneta također je potreban i dobar odgoj!

Vještine i znanja korištenja računala i Interneta uče se „u hodu“, istraživanjem mogućnosti. Odgajanje za sigurno, primjereno i odgovorno korištenje Interneta ne ide tom brzinom. Baš kao što se djeca za život u stvarnom svijetu u svojim obiteljima pripremaju dobrim odgojem, ukazivanjem na loše i dobre postupke, tako se i za korištenje računala i Interneta trebaju pripremiti ponajprije u školama, s naglaskom na osvješćivanje vidljivosti i javnosti osobnih informacija na Internetu.

Tijekom veljače barem jedan nastavni sat odvojite za aktivnosti kojima ćete učenike usmjeriti prema sigurnijem, odgovornijem i primjerenijem ponašanju na Internetu te opišite:

aktivnosti koje ste proveli u razredu reakcije učenika metode i sadržaje koji su im odgovarali, a koji nisu što je dobro uspjelo, a što nije što biste promijenili sljedeći put što biste preporučili kolegama.

Radove je potrebno poslati na adresu elektroničke pošte pogled@ucitelji.org najkasnije do 22. veljače 2010. Kvalitetni radovi bit će objavljeni u sljedećem broju Pogleda kroz prozor te će biti honorirani.

Radi poticanja na razmišljanje i olakšavanje planiranja aktivnosti, na raspolaganju su vam kratki prikazi nekoliko mrežnih stranica koje se bave temom sigurnosti djece na Internetu (http://pogled-pil.spaces.live.com/blog/cns!1CC93B44B2796177!3835.entry) .

Akciju podupiru: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, Pravobraniteljica za djecu, Microsoft, Cognita.

Pridružite akciji jer samo zajedničkim, kontinuiranim radom može se doprinijeti sigurnijem Internetu za djecu.

Vijest je preuzeta s internetskih stranica www.ucitelji.org.


www.skole.hr