2007-07-13 00:00:00

Školsko gradivo na Internetu
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s CARNetom nedavno je testiralo svoj projekt školskog gradiva na Internetu na 40 srednjih škola.
Projekt se zasniva na interaktivnom programu školskih predmeta koji se učenicima predaje pomoću računala i IT-boarda (pametne ploče).

Gradivo, odnosno recenzirani digitalni nastavni materijali koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osiguralo nalaze se u LMS-u, sustavu za upravljanje učenjem, koji je razvio CARNet i dostupno je putem Interneta svim članovima obrazovne zajednice.

Materijali se sastoje od 35 lekcija iz matematike i 35 iz fizike za nastavnike, te 35 lekcija iz matematike i 35 iz fizike za učenike. U planu je nadopuniti repozitorij digitalnih nastavnih materijala lekcijama iz biologije i kemije, čime će se obuhvatiti 80% gradiva sva 4 predmeta.

Materijali su dostupni na http://lms.carnet.hr, a mogu ih koristiti svi učenici i nastavnici bilo za samostalno učenje, pripremanje za nastavu, ponavljanje ili pak nadoknadu propuštenog sata.

Osim samostalnog učenja, namjera je koristiti ove materijale u nastavi pomoću pametnih ploča. Pametna ploča je uređaj koji bilo koju bijelu školsku ploču pretvara u interaktivnu, a može koristiti i za digitalnu pohranu teksta ili crteža koji nastaju tijekom predavanja i pisanja po ploči. Povezana s računalom pametna ploča upravlja brojnim računalnim aplikacijama, poput PowerPointa, Word dokumentima, Excel tablicama, te interaktivnim CD-ima. Uporabom s multimedijalnim projektorom ploča postaje interaktivni "ekran osjetljiv na dodir" ("touch screen"), koji omogućuje učenicima i nastavnicima veću povezanost i interaktivnost sa sadržajima predavanja i na taj način nekad teško razumljivi predmeti poput matematike postaju zanimljivi.

Jedna od prednosti ovakvog načina podučavanja je i što se nastava može izvoditi na međusobno udaljenim mjestima, što će osobito koristiti učenicima koji žive u slabo naseljenim područjima.

Dostupnost školskog gradiva na Internetu može promijeniti i olakšati nastavnicima način prenošenja znanja na učenike, a i učenicima način prihvaćanja znanja što će zasigurno promijeniti način izvođenja nastave kakav smo do sad poznavali.

Popis škola na kojima je testiran projekt školskog gradiva na Internetu (.xls)

www.skole.hr