2011-01-07 12:26:49

Nikolaj Frederik Severin Grundtvig

Nikolaj Frederik Severin Grundtvig, danski župnik, pjesnik, filozof, povjesničar, nastavnik i političar rođen je 1783. godine. Jedna je od najutjecajnijih osoba u danskoj povijesti. Školovan je u tradiciji europskog prosvjetiteljstva, ali njegova je vjera u razum potresla njemački romantizam i povijest nordijskih zemalja.

Grundtvig je ideološki otac narodne srednje škole (škola za život). Zagovarao je reformu posrnule Sorø akademije s ciljem stvaranja drukčijeg obrazovanja od onog kakvo je bilo prisutno na sveučilištu. Smatrao je da bi sveučilišta trebala obrazovati studente za aktivno sudjelovanje u društvu i tradicijski život. Poučavanjem praktičnih vještina, nacionalne poezije i povijesti formirao bi se temeljni dio nastave. Njegova je ideja došla vrlo blizu faze implementacije u vrijeme vladavine kralja Christiana VIII, čija mu je žena Caroline Amalie  pružala čvrstu podršku. No, smrću kralja dolazi do odgađanja Grundtvigovih planova. Međutim, u to je vrijeme njegov sljedbenik Christen Mikkelsen Kold već osnovao prve narodne srednje škole.

Grundtvigove ambicije nisu bile usmjerene samo na reformu srednjih škola. Sanjao je o osnivanju Velikog nordijskog sveučilišta (škola iz ljubavi), koje bi bilo smješteno na sjecištu granica skandinavskih zemalja u švedskom gradu Gothenburgu. Zastupao je mišljenje da bi narodno obrazovanje trebalo biti u okviru nacionalnih i patriotskih obzora, no uvijek imajući u vidu širu kulturalnu i interkulturalnu perspektivu, dok bi učenje na sveučilištu trebalo proizlaziti isključivo iz univerzalne, humanističke i znanstvene perspektive.

Zajednički nazivnik svih Grundtvigovih pedagogijskih napora bilo je promocanje slobode, poezije i kreativnosti. Promicao je vrijednosti poput mudrosti, samilosti, identifikacije i jednakosti. Protivio se svakoj vrsti prisile, uključujući ispitima za koje je smatrao da slabe ljudsku dušu.

Po Grundtvigu je nazvan Program za cjeloživotno učenje Europske unije usmjeren na obrazovanje odraslih.

 

Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Frederik_Severin_Grundtvig.


www.skole.hr